Fegyelemre, munkabírásra nevelnek

40

Tavaly áprilisban alakította meg a Gyergyói Karate Klubot dr. Kiss Károly, akiről már korábban olvas­hattak lapunkban. Az egyéb­ként állatorvosi szakmából élő karatemester gyermekként ismer­kedett meg az ázsiai harcmű­vészet szépségével, elmondása szerint pedig tavaly fogalmazódott meg benne, hogy átadja az évek során felgyülemlett tudást. Gyermek- és felnőttcsoport is működik Gyergyószentmiklóson, a gyermekek pedig már az első ver­se­nyükön is túlvannak, ahonnan nyolc éremmel tértek haza.

Egyre ügyesebbek a gyergyói karatésok. Biztató jövő

Évek óta Japánban igyekszik képezni magát dr. Kiss Károly karatemester, aki nem mellesleg a Japan Karate Shoto Federation (JKS) romániai szervezetének a vezetője. Amint arról lapunkban már olvashattak, az oktató a Bruce Lee-s filmek által került kapcsolatba a karateval, majd 1990-től kezdte komolyan űzi a sportágat. Tíz évet töltött külföldön, és ez idő alatt is edzett, majd hazatért és saját kis csapatának építéséhez látott hozzá. Mára hozzávetőleg – hat- és ötvenéves kor között – 15 gyermek és 30 felnőtt jár a gyergyói edzésekre, elmondása szerint azonban nem igazán lehet állandó létszámról beszélni, mivel a tagok folyamatosan cserélődnek, jönnek-mennek.

Ajánlott cikkek

– Jelentkeznek, de amikor rájönnek, hogy ez nemcsak annyiból áll, amit a tévében látnak, hanem fegyelemre és rengeteg munkára van szükség, többen továbbállnak – fogalmaz dr. Kiss Károly, mondván, nem való mindenkinek a karate, a cél pedig nem is az, hogy tömegeket mozgasson meg, nem szeretné, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen. A célkitűzéssel kapcsolatban azt mondja, nem kimondottan versenysportolókat kíván nevelni, hanem olyanokat, akiknek életformájuk lesz a karate. – Fegyelemre és munkabírásra tanít, ugyanakkor önbizalmat ad – sorolja a sportág előnyeit, hozzátéve: tapasztalatai alapján a nyitottsággal nincs gond, a probléma általában a kitartásban mutatkozik meg. Jelenleg heti két edzést tartanak, amelyet a mester háromra bővítene, a nehézségekkel kapcsolatban pedig az edzőtermet említette, mondván, örülnek a Szent István Plébánia nyújtotta lehetőségnek, azonban jó lenne egy saját terem, amelyet bármikor használhatnak.
A gyermekek már első versenyükön is túl vannak: a székelykeresztúri megyei versenyen szerepeltek először a gyergyói kis karatésok, tíz gyermekből pedig nyolcan érmet szereztek, ami igencsak büszkévé tette mesterüket.
Dr. Kiss Károly rámutatott, Gyergyóújfaluban is elindult egy karatés kezdőcsoport, a további tervekkel kapcsolatos kérdésünkre pedig azt mondta, négy versenyük lesz még idén, május utolsó hétvégéjére pedig egy sokszoros japán világbajnokot hívtak meg, hogy tanítsa a gyermekeket.
– Olyan is van, hogy egy teljes család jár az edzésekre. Mindez nem az anyagiakról, sokkal inkább a családias légkör megteremtéséről szól – zárta gondolatait.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.