Fával segítik a tűz károsultjait

36

Polgármesteri rendelettel bizottságot hoznak létre, mely ellenőrzi az összes tűzcsap állapotát Gyergyószentmiklóson – mondta el Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón. Az intézkedést azért látja szük­ségesnek, mert a keddi tűzesetben nehezítette az oltást, hogy a közeli tűzcsapban a nyomás túl alacsony volt.

Mint ismert, három családnak otthont adó ikerház gyulladt ki kedden délután Gyergyószentmiklóson. A hivatásos tűzoltók mellett a környékbeli falvak önkéntes tűzoltói is a helyszínre siettek, munkájukat azonban nehezítette, hogy a közeli tűzcsapot nem tudták használni, mivel túl alacsony volt a nyomás, így egy kútból locsoltak, valamint a Békény vizét is használták, hogy megfékezzék a lángokat. A környékbeli lakók felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a tűzoltóknak keresniük kellett a tűzcsapokat, és azok nem is működtek megfelelően, emiatt nem tudtak elég gyorsan beavatkozni. Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón elmondta, a városvezetésnek tudomása van arról, hogy a tűzcsapok nem mindenhol vannak megfelelő állapotban. Mint fogalmazott, a rendszer régi és nem is volt megfelelő figyelem szentelve a karbantartásra. Éppen ezért most bizottságot nevez ki, mely feltérképezi a város összes tűzcsapját és azok állapotát is felméri. Nyilvántartás készül, amelyből ezután a tűzoltók tudni fogják, hol vannak a működő tűzcsapok. Amelyek nem működnek, azokat megpróbálják helyreállítani, ha pedig ez nem lehetséges, akkor az adott utca, városrész esetében kidolgoznak egy akciótervet, hogy tűz esetén miképpen lehet megoldani az oltást. Szóba jöhetnek például az udvarokon található kutak, valamint a Békény-patak. A közeljövőben egyébként e téren pozitív irányú változás várható, ugyanis az új vízhálózaton 195 tűzcsapot telepítenek.
A keddi tűzesetben károsult családok segítséget kértek az önkormányzattól. A városvezető azt mondta, az épület tetőszerkezetének újjáépítéséhez faanyagot biztosít az önkormányzat, erről a következő tanácsülésen szavaznak majd. Emellett munkagépeket is bocsátanak a családok rendelkezésére, hogy az udvarokat rendbe tudják tenni. Az érintettek részére egyébként a Vöröskereszt is gyűjtést szervez. A lakások helyreállításához szükségük van gipszkartonra, szalagparkettára és falfestékre. A pénzadományokat is szívesen fogadják.
Az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének közleménye szerint egyébként a tüzet rövidzárlat okozta, az anyagi kár 50 ezer lejre tehető.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.