Farkaslaki győzelem

Székelyderzsen szervezték meg a hétvégén az ötödik Széki Vágta idei első előfutamát. A fél évtizedes hagyományra visszatekintő lovas bemutató és verseny döntője augusztus 26–27-én lesz Homoródkarácsonyfalván és Oklándon.

Virtusos hagyományok felelevenítése. Megugorják az elvárt szintet Fotó: Balla Árpád Zoltán

Az előzőekhez hasonlóan, az idei Széki Vágtával is az a szervezők célja, hogy egy helyre gyűjtse, tartalmas kikapcsolódást nyújtson, és egyúttal a verseny izgalmával gazdagítsa azon székely falvak lakóit, ahol a lótartás még mindig szerves részét képezi a mindennapoknak – tudtuk meg Kovács Nemes Lászlótól, a rendezvény főszervezőjétől.
A régi székely ember a lovát mindennap használta, lóháton közlekedett, az állat segítségével művelte meg a földjeit, ugyanakkor, amikor a király csatába hívta őket, akkor ugyanarra lóra ültek fel és indultak a harcmezőre. A versennyel tehát a lófő székelyek virtusos hagyományait is felelevenítik.
Az idei versenyre két kategóriában is lehetett jelentkezni: egyéniben (felnőttek és gyermekek külön), valamint háromfős csoportokban, amelyek egy-egy községet képviselnek. Egyéniben 52 lovas iratkozott be a bajnokságba, de a rossz idő és bizonyos más körülmények miatt, 15 versenyző visszalépett. A legtöbb induló udvarhelyszéki, azon belül is főként homoródszentmártoniak, homoródszentpáliak, valamint vá­rosfalviak, de Gyergyószékről és Sepsiszékről is szép számban jelentkeztek. Csíkból idén kisebb érdeklődést mutattak a lovasok – mondta el a főszervező.
A 2017-es Széki Vágtán először egyszerre két pályán versenyeznek a lovasok: így nemcsak kardozó és ugrató tudományukat kell bemutatniuk, hanem ezzel egy időben a másik versenyzővel szemben a gyorsaságukat is bizonyítaniuk kell.
A szombati, szé­kelyderzsi megnyitónak két díszvendége is volt: Tóth János, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki lovagolva-énekelve nyitotta meg az idei Széki Vágtát, illetve Mónus József László világrekorder tradicionális távlövő íjász is bemutatót tartott lövési tudományáról.
A felnőttek kategóriájában a farkaslaki Tamás Csaba, míg a 16 évnél fiatalabbaknál a felső­boldogfalvi Makkai Levente hozta el az első díjat.
Az augusztusban véget érő verseny fődíja mindkét kategóriában 3000 lej, a második díj 2000, a harmadik pedig 1000 lej.

Márk Boglárka