Fagyra, de tiszta időre számíthatunk a hétvégén

Nem okozott különösebb fennakadást a tegnapi havazás a Hargita megyei utakon, inkább a vasúti közlekedést akadályozta: két ízben is leállították a vasúti forgalmat Csíkszentsimon és Tusnádfürdő között. A Borszéket Maroshévízzel összekötő útszakaszon pedig a nyári gumival felszerelt teherautókat állították le. A meteorológusok nem jósolnak több havazást, de fagyra számíthatunk a hétvégén.

Munkában a kertészet munkatársai. A vizes hó miatt több faág is sérült, a rügyekre a fagy jelenthet veszélyt Fotó: László F. Csaba

Tegnap Hargita megyében az autósoknak főként a hegyi útszakaszokon kellett nagyon figyelmesen közlekedniük. Minden országúton és megyeiút-szakaszon lehetett járni, kivéve a Gyergyóditrót Gyergyótölgyessel összekötő 127-es jelzésű megyei úton – tudtuk meg Adrian Pănescutól, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivőjétől.
A csúszásgátlót szóró autók folyamatosan jelen voltak a Hargitán, a Kalondán, a Gyi­mesi-hágón, a Pongrác-tetőn, a Bucsinon és a Borszéki-hágón is. Utóbbi útszakaszon a rendőrség minden olyan teherautót megállított, amelyet nyári gumival szereltek fel és nem volt az autó vezetőjénél hólánc.
Az alcsíki vasúti szakaszon a tegnap délelőtti fennakadást az okozta, hogy egy fának az ágai a nedves hó súlya alatt ráhajoltak a magasfeszültségű vezetékekre és „kikapcsolták” az áramellátást. A keletkezett fennakadást fél 11 körül szüntették meg, ekkortól helyreállhatott a vasúti forgalom. Délután ismét leállt a vasúti forgalom Tusnád és Tusnádfürdő között, miután három fenyőfa a sínekre dőlt az erős szél miatt. A Román Vasúttársaság (CFR) munkatársai egy órán belül eltávolították a fatörmeléket és helyreállt a forgalom. A leállás miatt a Gyergyószentmiklós–Brassó személyvonat, valamint a Brassó és Jászvásár útvonalon közlekedő gyorsvonat késéssel folytatta az útját.
Makkai Gergely, a Marosvásár­helyi Regionális Meteorológiai Köz­pont meteorológusa kérdésünkre elmondta, hogy ma délutántól már megszűnik a Hargita megyére vonatkozó narancssárga jelzés. Ugyanakkor a mediterrán ciklon, amely a szélsőséges időjárást okozta, elhagyja a térséget, magával viszi a felhőket és kitisztul az idő. A hétvégén a tiszta égbolt miatt, főként hajnalban fagyra számíthatunk, mínusz 5 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. A tavasz csak a hét második felében tér vissza, hétfőtől már tartós napsütésre, szerdától pedig felmelegedésre számíthatunk, napközben akár 15 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

Márk Boglárka