Folytatódik a Time Attack

80

A csíkszeredai Richy Racing Team SE szervezésében zajlik idén az országos autós Time Attack bajnokság. Az első fordulót május 25-én tartották, pénteken és szombaton pedig a második, illetve harmadik fordulókra kerül sor a kézdivásárhelyi kartpályán. Még lehet nevezni a viadalra.

A kézdivásárhelyi pálya rajza. Eltérő nyomvonalon lesznek a futamok

A nyári szünet után a hétvégén folytatódik az országos autós Time Attack bajnokság, pénteken és szombaton újabb futamokat tartanak a kézdivásárhelyi kartpályán. A bajnokság első futamát május 25-én tartották, akkor több Hargita és Kovászna megyei pilóta is rajthoz állt. Az idén a Time Attack bajnokságot a Román Autósport Szövetség égisze alatt a csíkszeredai Richy Racing Team SE szervezi. A pontvadászatot először tavaly tartották meg az országban, az idei a második kiírás.

A sportágról
Európa-szerte népszerű az autó­sport keretén belül a Time Attack szakág, amelyen bárki részt vehet és ami nagyon fontos, nem kell külön versenygép, hanem utcai autóval is részt lehet venni.
– Az autósport egyik olyan kevés szakága közé tartozik a Time Attack, amelyen bukókeret nélküli autókkal is lehet indulni. Szaknyelven szólva nem kell kicsövezni az autót, ám sportruházattal és bukósisakkal rendelkeznie kell a versenyzőnek – mondta Ritner Béla. A Richy Racing Team SE elnöke hozzátette, kiskorúak is indulhatnak a pontvadászaton, a feltétel viszont az, hogy egy felnőttnek be kell ülnie az „anyósülésbe”.
A Time Attack egy pályaverseny, ahol egyszerre egy versenyző köröz a pályán, egyetlen ellenfele az időmérő. A verseny egy zárt pályán zajlik, a pilóta a bemelegítő kört követően „repülőrajttal” kezdi el a mért kört, amelynek befejeztével egy levezető kör után hagyja el a pályát. Egy futam során két mért kört kell teljesíteniük a résztvevőknek, a versenynap egyébként szabad- és időmérőedzéssel kezdődik.
Érdekesség, hogy a sportág születéséhez hozzájárultak a video­játékok, ugyanis először egy amerikai cég számítógépre fejleszette ki a Time Attack-ot, ezt ültették át később a „valóságba”. Az Amerikai Egyesült Államokban hétvégenként több tíz helyszínen helyi, regionális és állami Time Attack futamokat tartanak. Európában főleg Forma–1-es és MotoGP pályákon tartanak Time Attack versenyeket, a sportág Németországban és Olaszországban a legfejlettebb.

A második
A hazai Time Attack bajnokság még gyerekcipőben jár, hiszen az idei a második kiírás. Tavaly egy temesvári klub volt a szervező, és a futamokon is többségében bánsági pilóták indultak. A pontvadászatot tavaly tizenöt autós teljesítette.
Idéntől viszont a csíkszeredai Richy Racing Team vette át a pontvadászat szervezését, és már az első futamon sikerült az elmúlt évi létszámot megduplázni: 36 autós vett részt a májusi futamon. Az idei bajnokság futamainak a kézdivásárhelyi SKAT-Kart pálya ad otthont, a májusi versenyen a legjobb pályaidőt (1 perc 6,041 másodperc) Alexandru Krepelka érte el, mögötte Bogdan Samoilă és Marticsek Zoltán (mind Temesvár) volt a leggyorsabb. A Hargita megyeiek közül a gyergyószentmiklósi Elekes Róbert volt a leggyorsabb a csíkszeredai Dósa Huba és a székelyudvarhelyi Miklós Attila előtt.
Az idei pontvadászat második versenyét pénteken, a harmadikat szombaton tartják szintén a kézdivásárhelyi pályán. Ritner Béla szerint újra harminc fölötti lesz a nevezők száma, noha a temesváriak – szokásukhoz híven – előzetesen nem iratkoztak, ők ezt a helyszínen teszik majd meg.
– Nagybányáról is vannak érdeklődők, úgy tudjuk, hat autós érkezik, de vannak nevezők az ország többi részéből is. Jelentős lesz a Hargita és a Kovászna megyei kontingens is, a Richy Racing Team versenyzői közül több mint tízen indulnak a futamokon – mondta Ritner Béla. A szervező azt is elmondta, lesz egy kis csavar is a hétvégi futamokon.
– A hétvégi versenyeken a pilóták mindkét irányban teljesítik majd a pályát: pénteken a szokásos pályaívet használjuk, szombaton viszont az ellentétes irányban kell majd körözniük a versenyzőknek – tette hozzá Ritner.
Az előzetes iratkozásról, illetve a versenyszabályzatról a Richy Racing Team közösségi oldalán kapnak információkat az érdeklődők. Akik a helyszínen akarnak nevezni, azoknak fontos tudni, hogy pénteken 8 és 9.45 óra, szombaton 8 és 8.45 óra között ezt a kézdivásárhelyi kartpályán is megtehetik. A szabadedzések mindkét nap egy-egy órát tartanak és 10, illetve 9 órától kezdődően, az időmérő edzések pénteken 11 és 14, szombaton 10 és 13 óra között zajlanak. Pénteken 15 és 16.30-tól lesznek a futamok, a díjkiosztót pedig 18.30-kor tartják, míg szombaton 14 és 15.30-tól lesznek a versenyek, 17.30-kor kezdődik a díjkiosztó.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.