Ezentúl nemcsak a polgármestert vonják felelősségre

31

A parlamenti munkával kapcsolatos szokásos tájékoztatóját tartotta meg tegnap délelőtt Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor. Az RMDSZ politikusai az új, kötelező autóbiztosításokra vonatkozó frissen módosított törvényt, a kolozsvári FUEN-kongresszust, valamint a 215-ös helyi közigazgatási törvény módosítását kommentálták.

Korodi és Tánczos számos pozitívumot kiemelt az új jogszabályokkal kapcsolatban Fotó: László F. Csaba

Az RCA-díjszabásokkal kapcsolatban, amelyről lapszámunkban részletesen is beszámolunk, Korodi Attila kifejtette, hogy a törvény végre számos szempontból tiszta vizet önt a pohárba. Külön üdvözlendő az a tény, hogy mostantól bármelyik hivatalosan bejegyzett autószerelő műhelyben lehet autót javíttatni, ellenben a hamisított autóalkatrészek felhasználása büntetendő. A befizetendő biztosítás mértékét pedig az is meghatározza, hogy az autótulajdonos volt-e korábban autóbaleset részese. Ugyancsak pozitívan értékelte azt a szabályt, amelynek értelmében ezentúl a biztosítónak a biztosítás lejárta előtt, kötelessége figyelmeztetni a kliensét, hogy közeleg a határidő.
Korodi Attila a Nemzeti Kisebbségek Európai Föderációjának (FUEN) tegnapi, kolozsvári kongresszusával kapcsolatban kifejtette, hogy a Kincses Városban 36 tagország 60 milliós kisebbségét képviselik a különböző szervezetek tagjai a napokban. Ugyanakkor ma Bonchidán elkezdődik annak a legkevesebb hét tagországot felölelő, egymillió aláírásnak a gyűjtése, amellyel az Európai Unió kisebbségeinek jogi helyzetét rendeznék a Minority SafePack polgári kezdeményezés által. Az RMDSZ vállalta, hogy 250 ezer aláírást gyűjt össze Erdélyben.
Tánczos Barna, a FUEN-kon­gresszuson is elmondottakkal összhangban, bírálta a román diplomácia kongresszushoz viszonyuló tartózkodó hozzáállását. A szenátor szerint a román politikusok azt a benyomást keltik az Unióban, hogy a hazai kisebbségi jogok megfelelőek és kitűnően alkalmazzák az előírásait. A FUEN-kongresszust pedig valamiféle szeparatista, a román állam ellen irányuló megmozdulásként értelmezik.
– A FUEN elnökségét az RMDSZ adja, és reméljük, hogy ezzel a kongresszussal, valamint az aláírásgyűjtéssel sikerül a szemléletváltáshoz hozzájárulni – tette hozzá a szenátor.
Tánczos Barna a 215-ös közigazgatási törvény módosításáról is beszélt, amelyet a szenátus döntőházként szavazott meg a napokban. A megváltozott törvény legfontosabb újdonsága, hogy ezentúl az önkormányzati munkában a felelősség megosztható. Tehát mostantól egy dokumentum kiállítása után nemcsak az a személy vonható felelősségre, aki azt aláírta, hanem a munkacsoportnak vagy szakbizottságoknak az összes tagja, aki részt vett az iratok összeállításában. Tánczos Barna szerint ennek azért nagy a jelentősége, mert az utóbbi időben zajló eljárások miatt sokan eltántorodtak a közéleti szerepvállalástól, több olyan személyre is van példa, akik a felelősségvállalástól való félelmükben nem merték polgármesternek vagy helyi tanácsosnak jelöltetni magukat.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.