Ezentúl nem postástól tudják meg, ha nincs pénz

Országos szinten elsőként a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) honlapján minden regisztrált, munkanélküli segélyben részesülő személy maga tájékozódhat a juttatása helyzetéről – jelentette be tegnap délelőtt Tiberiu Pănescu, az intézmény vezetője.

Sajtótájékoztatón ismertette Tiberiu Pănescu az új online felületet Fotó: László F. Csaba

A weboldalon nemcsak a munkanélküli segélyben részesülők, hanem azok is tájékozódhatnak, akik korábban regisztráltak az ügynökség adatbázisában, időközben elhelyezkedtek, és az intézmény továbbra is különböző juttatásokban részesíti őket, legyen az a mobilitási-lakhatási támogatás vagy másféle jövedelem-kiegészítés.
A www.locuride­munca­harghita.ro honlapra belépve a jobb felső sarokban, a Secţiunea şomeri nevű menüben a Plăţi şomeri opcióra kattintva nyílik meg az oldal. Itt az ügynökség által összeállított akta számát és a személyi igazolvány számát megadva mindenki megtekintheti a saját adatait 2016. január 1-jéig visszamenően.
Az érintett táblázatba foglalva láthatja, hogy melyik hónapban mekkora összegre jogosult. Megkülönböztető színnel hívják fel a figyelmet, ha a kliensnek valamilyen iratot kell bemutatnia az ügynökségen, ha valami miatt visszatartják az aktuális havi juttatást, vagy ha az összeget a postás nem tudta kézbesíteni és ezért az a postán található.
– Az országban a Hargita megyei ügynökség az első, ahol ezt a rendszert bevezettük. A felületet a munkatársaink dolgozták ki. Természetesen tovább szeretnénk fejleszteni azt, hogy még több információ legyen elérhető a honlapon. Az oldalt úgy találtuk ki, hogy azt megnyitva semmilyen személyes adat nem szerepel a képernyőn, ezért bárki bárhol nyugodtan használhatja – nyilatkozta az ügynökség vezetője.
Tiberiu Pănescu azt is elmondta, hogy jelen pillanatban 6214 munka nélküli személyt tartanak nyilván Hargita megyében, és a hivatalos adatok szerint a lakosság 4,6 százalékának nincs munkája, Idén mintegy ezerrel több személy dolgozik, mint tavaly ilyenkor. 2016-ban a legtöbb munkaszerződést, 2173-at bolti eladókkal kötöttek meg, második helyen a készruhagyártásban és az erdőkitermelésben dolgozó képzetlen munkásokkal kötött 2323 szerződés áll, a harmadik legelterjedtebb szakma pedig a kamionsofőröké volt 1033 szerződéssel. Az igazgató felhívta a figyelmünket, ezek a számok nem azt jelzik, hogy ennyi új munkahely jött létre, hanem csak azt, hogy ennyire nagy a mozgás a munkaerőpiacon.

Márk Boglárka