Évről évre jobb adatok

24

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság minden évben ellenőrzi az oktatási intézményeket, a tapasztaltak biztató képet mutatnak, egyre több intézmény rendelkezik közegészségügyi működési engedéllyel, egyre kevesebb a problémás iskola a megyében.

A csíkszentgyörgyi felújított iskola. Régi épület, korszerű környezet Fotó: archív

Az oktatási intézményekre vonatkozó közegészségügyi szabályok nemcsak a vízminőségre vagy a megfelelő világítás biztosítására vonatkoznak, hanem meghatározzák a fűtésrendszer és a mellékhelyiségek optimális működését is. Emellett a közegészségügyi engedély megszerzéséhez minden olyan veszélyforrást el kell távolítani, amely bármiféle fenyegetést jelent a diákokra nézve.
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott, évről évre csökken azoknak az iskoláknak a száma, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.
– Többnyire a falusi iskolákban szokott gond lenni, ez visszatérő probléma. De a középiskoláknál és egyetemeknél nem észleltünk hiányosságokat – közölte az igazgatóság vezetője, aki hozzátette, azért problémás a vidéki iskolák helyzete, mert a fenntartó polgármesteri hivataloknak nem mindig futja az épületek felújítására.
Egyébként a megyei közegészségügyi hatóság adatai azért nem egyeznek meg a tanfelügyelőség oldalán található összesítéssel, mert a közegészségügy az összevont iskolákat egyenként vizsgálja, a tanfelügyelőség összesítésében pedig egy-egy iskolaközpont szerepel.
Az ellenőrzések során minden intézményt megvizsgálnak, és a tapasztalt hiányosságok függvényében emlékeztetik az intézmény képviselőit, hogy milyen követelményeknek kell megfeleljenek. Dr. Tar Gyöngyi kiemelte, hogy sok esetben a nem megfelelő ivóvíz jelenti a legnagyobb problémát.
– Fontos szem előtt tartani, hogy a kézmosásra szolgáló víz is ivóvíz minőségű kell legyen, hiszen egy óvodás gyermeknek nehéz elmagyarázni, hogy miért nem ihat a csapból, ha már folyik belőle a víz – jegyezte meg a közegészségügyi igazgatóság vezetője, aki hozzáfűzte, hogy az angolvécék hiánya, illetve azok nemek szerinti rossz elosztása is az ellenőrzések során tapasztalt gondok között szerepel.
Emellett a fűtésrendszer elhanyagolása is az egészségügyi engedélybe kerülhet, hiszen azokban az intézményekben, ahol nincs beépített radiátor, fennáll annak a lehetősége, hogy a diákok megégetik magukat a kályha közelében.
– Ilyen esetekben mindig be kell keríteni a tüzelőberendezést, hogy ne történhessen baleset – hangsúlyozta dr. Tar Gyöngyi.
A szakember megjegyezte, hogy hasonló a helyzet a szeméttározókkal is, ugyanis a különböző betegségek terjedése előzhető meg azáltal, hogy a megfelelő szigetelésnek köszönhetően távol maradnak a rágcsálók az iskolai hulladéktól.
Az idei évre vonatkozó statisztikát iskolakezdés után két héttel véglegesítik, ugyanis még mindig folynak az ellenőrzések, amely során kiderül, hány intézmény áll készen a diákok fogadására a megyében.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.