Európa régizenei fővárosává vált Csíkszereda

69

Az ünnepi beszédek mellett két koncerttel nyitotta meg szombat este kilencnapos programsorozatát a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A város kulturális életében kiemelkedő helyet elfoglaló, több hazai helyszínre is kirajzó eseménysorozat Mikó-várbeli nyitányáról hoztuk el az üzeneteket.

A legjobb fesztiválok között tartják számon. Jól hangzik, és nem véletlenül Fotó: László F. Csaba

Felemelő beszédekkel és magukkal ragadó koncertekkel kezdődött el szombaton, és tart vasárnapig a reformáció 500 éves évfordulójára kiemelten figyelő Csíkszeredai Régi­zene Fesztivál.

Ha hallgatjuk, mi sem hazudhatunk
– A hétköznapokban gyakran nehezen megnyíló székely kultúrában nagy szükségünk van a találkozásokra. Művészekkel, nyelvekkel, egymással, régi jó barátokkal, múlttal és jelennel, önmagunkkal. Hargita megye önkormányzata fontosnak tartja olyan fórumok támogatását, amely révén a helyi közösség találkozik Európával, ihletet, erőt meríthet a közös európai gyökerekből, és amelyek révén ő maga is élő kultúráját, értékeit, megmutathatja a világnak” – adta meg az alaphangot a szombat esti ünnepi megnyitón elsőként felszólaló Lőrincz Csilla megyei tanácsos. Értékmentő, értékfeltáró, és értékteremtő munka ez – summázta a képviselő.
Hargita Megye Tanácsa 12 éve támogatja a régizene egyik legjobb európai fesztiváljának tartott rendezvénysorozatot. Mint a megyei tanácsos elmondta, ez a támogatás mit sem érne Ferencz Angéla fesztiválmenedzser és csapata, valamint dr. Filip Ignác művészeti vezető nélkül, akik évről évre megbízható szakmaisággal, alázattal, szívvel-lélekkel szervezik meg a rendezvényt. Ennek a csapatnak köszönhetően a régizene nem is olyan régi – fogalmazott –, hiszen mindig megmutat újabb értékeket, valamint a mának üzenő új szempontokat is. Idén pél­dául a helyiekből verbuvált Fesz­tiválkórus az éneket mutatja meg, ezeréves dallamokkal – többek között magyarul. A tanácsos Csörsz Rumen István lapunknak adott interjújára hivatkozva kifejtette: a historikus énekes „amikor zenél, nem hazudhat”, ez pedig bővíthető azzal, hogy amikor zenét hallgatunk, akkor nem hazudhatunk.

Európai fesztiválközösség épül
A Csíkszeredai Régizene Fesztivál műsorvezetői felhívták a közönség figyelmét arra, hogy a korábban négy napig tartó fesztivál az Európai Fesztivál Szövetség részéről a 2017-es évre is megkapta az „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” (EFFE) minősítést. Ily módon a rendezvény idén is bekerült abba az online fesztiválkalauzba, amely Európa legjobb fesztiváljairól tájékoztatja a közönséget. Így a fesztivál idejére méltán állítható: Csíkszereda kilenc napig Európa régizenei fővárosa.
A Román Kulturális Intézet képviseletében jelen lévő Krizbai Béla Dan alelnök kijelentette: a szervezők partnereként bíznak abban, hogy együttesen „egy új nemzeti és nemzetközi fesztiválközösséget” hoznak létre, amelynek tagjai egyaránt elkötelezettek mind a művészeti értékek, mind a helyi közösségek és az európai értékek iránt. Gratulált ugyanakkor a fesztivállal párhuzamosan zajló Régizenei Nyári Egyetemhez, amely Romániában egyedülálló szakmai képzést nyújt.
– Meggyőződésem, hogy mindaz, amit megvalósítottak, el­választhatatlan mindattól a történelmi hagyatéktól és attól a kultúrától, amit mi mindannyian képviselünk, és amelyet szívvel-lélekkel megélünk – mondta.
A Csíkszeredai Magyar Főkonzulátus részéről dr. Hadászi Gabriella konzul úgy értékelte: a város a fesztivállal „a szépség, komolyság és öröm előtt szélesre tárja kapuit”, és a 37 éves múltra visszatekintő Régizene Fesztivál Csíkszereda védjegye is.
„Édes Hazámnak akartam szolgálni, és másoknak is alkalmatosságot e kis munkámmal adni, hogy akadály nélkül dicsérhessék az Istent” – írta Kájoni János a Cantionale Catholicum latin–magyar énekeskönyvében. Csíkszereda alpolgármestere, Füleki Zoltán szerint a fesztivál most is gyakorlatilag hazát, nemzetet szolgál, ugyanakkor régi értékeink felelevenítésével Istent dicsőíti. Az elöljáró kiemelten megköszönte a szervezőknek, hogy a 330 éve Gyergyószárhegyen eltemetett po­lihisztorra egynapos rendezvényen emlékeznek meg. Kájoni előtt tegnap tisztelgett a rendezvénysorozat.

Zene és reformáció
– A reformáció kulturális forradalom is volt egyben, de azt is érdekes volna felkutatni, hogy ha nem lett volna, akkor most vajon milyen lenne a zene? – vetette fel Filip Ignác fuvolaművész, a fesztivál művészeti vezetője, felhívva a figyelmet a szerda estére szervezett kerekasztal-beszélgetésre, amely ezt firtatja. Érdekfeszítően ecsetelte továbbá a fesztivál teljes mértékben ingyenesen élvezhető programkínálatát, amely elérhető a www.regizene.ro fesztiválhonlapon, a fellépők bemutatásával kísérve. – Előkészíthetjük táncos cipellőinket is a fesztiválzáró La Rossignol olasz együttes műsorát követő reneszánsz táncházra – tette hozzá.
A közönség és fesztivál közötti kapocsról árulkodott Ferencz Angéla fesztiválmenedzser beszéde. Megköszönvén a támogatóknak és segítőknek a közös munkát, tervezést és álmodást, jelezte, a közönség az, ami erőt ad a szervezéshez, „s ha az utcán is megyünk, bátorítólag utánunk szólnak, szurkolnak nekünk”. A Mikó-vár udvarát betöltő hallgatóság nagy tapssal jutalmazta a fesztiválért dolgozókat, majd kezdetét vette a különleges koncertkínálat, és elröpülhettünk a zenés időutazásra. A reformáció emlékévéhez kapcsolta a műsorát a nagykárolyi Carmina Renascentia, a Codex együttes Kiss Noémi szopránnal pedig az első református istentiszteleteken elhangzott dalokból állította össze a műsorát, meglepő dramaturgiával: a „Tebenned bíztunk eleitől fogva” kezdetű zsoltár például a Mikó-vár karzatáról csöndült fel. A nyitóest hangulatát az együttesvezetők közönségnek szóló dalmagyarázatai, felvezetői tették még közvetlenebbé, s az időutazáshoz a historikus hangszerek és a hangosítás hiánya is közrejátszott.
A fesztiválon ma 15 órától Sam Chapman svájci lantművész az Alexander-technikáról szóló szakmai előadását követhetjük a Márton Áron Főgimnázium dísztermében – az eseményre a szervezők tolmácsot biztosítanak. Este 8 órától pedig ugyanitt zajlik a hazai és magyarországi zenészekből álló Concerto Spiralis együttes koncertje. A helyszínen többnyelvű fesztiválkatalógushoz és szórólapokhoz juthatunk.
Az esemény részletes programját egyébként napi rendszerességgel közöljük a 15. oldalunkon található programajánlónkban.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.