És ön nyert repülőjegyet?

78

Az elmúlt héten elárasztották a közösségi oldalakat azok a megosztások, amelyben az emberek köszönetüket fejezik ki a magyarországi székhelyű WizzAir légitársaságnak, mert repülőjegyet nyertek. A bukaresti kiberbiztonsági eseménykezelő központ (CERT) adatai szerint sok romániai Facebook-felhasználó engedett a csábításnak, és kattintott a hamis weboldalra azt remélve, hogy ingyen repülőjegyet nyer. A hamis hirdetést múlt szerda estig több mint 19 ezren osztották meg a Facebookon, sokan nemcsak a jelszavukaat, de a bankkártyaadataikat is elérhetővé tették a csalók számára. A CERT szerint annak, aki belesétált a csapdába, a következőket kell tennie: értesítenie kell a bankját arról, hogy illetékteleneknek kiadta bankkártyája adatait, változtassa meg az email- és a Facebook-jelszavát, valamint törölje a Facebook-oldaláról a hamis hirdetést.
19 ezer embert sikerült tehát csapdába csalni. És mivel a Facebookon történt, ezért feltételezhető, hogy az illető személyeknek van valamennyi technikai ismeretük, hiszen tudják, hogyan kell online kérdőívet kitölteni, illetve van bankkártyájuk, amellyel kapcsolatban tudják, hogy mely adatokat kell internetes fizetéskor megadniuk.
Vajon hol húzódik a határ a tudatos és a nem tudatos internethasználó között? Mi, akik a kicsi pénzünket is jobban féltjük, mint azok, akiknek bőven van belőle, miért dőlünk be az ilyen csalóknak? Hogy nem lesz gyanús, hogyha nyerek valamit, akkor nincs, amiért a bankkártya-adataimat is megadjam? Hiszékenyek vagyunk, és örülünk a könnyen jött dolgoknak – ez a legnagyobb baj velünk. Szegény embert még az ág is húzza? Vagy fukar ember kétszer fizet? Melyik igaz ebben az esetben?
Apropó, WizzAir: október közepén négy napot töltöttünk a férjemmel Stockholmban, a légitársaság gépével repültünk Kolozsvárról. Két személy számára összes 156 lejért vásároltuk meg a menettérti jegyeket. Tehát egy Kolozsvár–Stockholm jegy 39 lejbe került. És nem, nem a Facebookon nyertem a jegyet, hanem jókor néztem meg a légitársaság honlapját, és éppen ilyen olcsó volt a jegy. Nem bántuk meg, hogy nem nyeremény volt.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.