Élvonalbeli produkciók a Régizene Fesztiválon

17

Vasárnap estig folytatódik a régizenei csemegéket kínáló Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A szervezőknek és támogatóknak köszönhetően mindvégig ingyenes rendezvénysorozat érdekességeit szemlézte Gergely Edit.

Fotó: Ádám Gyula

Hogyan ajánlhatjuk a fesztivál hátralévő, a hétvégén Csíkszeredán kívül számos helyszínre kirajzó koncertjeit a régizenében járatlanoknak, illetve a vájtfülűeknek? – ezt a kérdést szegeztük a fesztivál forgatagában a kínálatban legavatottabbnak, dr. Filip Ignác művészeti vezetőnek. A fuvolaművész – aki egyébként a Régizenei Nyári Egyetem tízéves évfordulója mellett személyes jubileumot is ünnepel: tízéves művészeti vezetői megbizatását – tömören üzent a Hargita Népe olvasóinak:
– Hozzáértőknek: színvonalas koncertek, bensőséges hangulat jellemző idén is, több meghívott együttes pedig világszinten a legjobbak közé tartozik. Járatlanoknak: ez Románia legrégebbi és legnagyobb régizene-fesztiválja, több meghívott együttes világszinten a legjobbak közé tartozik. A régizene aktuális üzenettel szolgál a kortársaink számára is, mert az emberi élet alapvető problémáiról, történéseiről szólnak: szerelem, házasság, mulatságok, elmúlás, halál.
Erre erősített rá tegnap esti koncertjük előtt François Lazarevitch párizsi előadóművész, a fesztivál idei díszmeghívottja, a Les Musiciens de Saint-Julien együttes vezetője. Az együttest alapító fuvolista és úttörő zenetudós a Csíkszeredába elhozott műsorukba 18. és 19. századi eredeti szövegek és gyűjtemények alapján állított össze kuplékat, altatót, vándordalokat tartalmazó műsort. Különben nevük is a vándorzenészek védőszentjétől, Saint-Julientől ered, Lazarevitch pedig saját származásáról felfedte: szerb gyökerei vannak, és Újvidéken élő családjából nagytatája magyarul is beszél. Kérdésünkre jelezte: a csíkszeredai fesztiválról sokat hallott már olyan zenészkollégáitól, akik a rendezvény eddigi 37 kiadása valamelyikének meghívottjai voltak.
Koncertjüket a fesztivál hagyományos, évente régizenei hangulatot árasztó utcazenei intermezzója előzte meg, s a drezdai Grundmann Quartett késő esti koncertje követte. A Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa szervezésében zajló eseménysorozat hátralevő három napja a továbbiakban is gazdag programot nyújt az idei régizenei évfordulókhoz, amelyek Európa-szerte meghatározzák a fesztiválok és a koncerttermek kínálatát: a reformáció 500 éves évfordulója, Kájoni-, Telemann- és Monteverdi-évfordulók, valamint a fesztivál saját ünnepe, a Romániában egyetlen Régizenei Nyári Egyetem tízéves évfordulója. Különlegesen ünnepi lesz tehát a holnapi nap: a Márton Áron Főgimnáziumban diplomaosztással egybekötött kurzuszáró koncertsorozaton tapsolhatunk a historikus előadásmódba beavató tanároknak, diákoknak s a képzés segítőinek. Az eseménykavalkád eddigi hangulatába a regizene.ro fesztivál-honlap gazdag fényképalbuma nyújt betekintést, és ugyanitt az eddigi legszebb pillanatokból elragadó televíziós összeállítást láthatunk.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.