Először írtak le új baktériumfajokat Erdélyből

95

Két új baktériumfajt tenyésztettek ki és azonosítottak DNS-vizsgálatok alapján a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mikrobiológusai együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a gödöllői Szent István Egyetem kutatóival. – A baktériumok a Medve-tóból, illetve a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből származnak – tudtuk meg a Sapientia egyetem tájékoztatójából.

Máthé István munka közben
Máthé István munka közben

A tudomány számára eddig ismeretlen, két új baktériumot tenyésztett ki és azonosított a csíkszeredai Sapientia egyetem Biomérnöki Tanszéke, a mikrobiológiai kutatások dr. Máthé István oktató vezetésével történtek, az új fajokat leíró tanulmányhoz szükséges széles körű, biokémiai, molekuláris biológiai vizsgálatokat dr. Felföldi Tamás (ELTE – Budapest) és dr. Táncsics András (SZIE – Gödöllő) mikrobiológusok irányították.
– Világszerte mintegy 12 000 baktériumfajt tartanak számon, de a szakemberek úgy vélik, hogy a Földünkön élő baktériumok döntő többsége még ismeretlen. Egy új fajt akkor lehet leírni és behatóbban tanulmányozni, ha sikerül laboratóriumi tenyészetben szaporítani. Ez valósult meg most – tájékoztatta lapunkat dr. Máthé István docens.
Az egyik baktériumfajt a szovátai Medve-tóból izolálták és a Rhodococcus sovatensis latin nevet kapta, a másik fajt, a Rufibacter qiusquiliarum-ot a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből tenyésztették ki.
– A Rhodococcus-nemzetség 58 fajt számlál, széles körben elterjedtek a környezetben és nagyon sokféle szerves anyagot képesek lebontani. Az eddigi vizsgálataink alapján elmondható, hogy a baktériumtörzsünk rendelkezik egyes szénhidrogének lebontásához szükséges enzimkészlettel. A Rufibacter-nemzetséget 2012-ben fedezték fel, jelenleg hét faj tartozik ide, többségük talajból származik. Az általunk izolált törzs jó szénhidrát-, fehérje- és zsírbontó képességgel rendelkezik, így szerepet játszik a csurgalékvíz tisztításában – tudtuk meg.
A felsőoktatási intézmény mikrobiológiai laboratóriumában az elmúlt nyolc évben körülbelül 700 baktériumtörzset izoláltak, amelyek közül mintegy húsz új baktériumfaj jelölt. Párhuzamosan több új baktériumfaj tanulmányozása elkezdődött, az említett két új fajt sikerült leírni, és az elkészült tanulmányokat nemzetközi szakmai folyóiratokban közölték. Dr. Máthé István docens szerint ezek az első új baktériumfajok, amelyeket Erdélyből írtak le.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek