Előlegfizetést emleget az APIA

66

Nagy valószínűséggel még november folyamán előleget folyósít a 2016-os támogatási összegekből az adminisztratív ellenőrzésen sikeresen vizsgázó és – lapunk információi szerint a teledetekciós és terepellenőrzési szelvénybe nem sorolt – gazdálkodók számlájára a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Ráadásul az előleg ezúttal több támogatási jogcímből is fizethető.

Bár a 2015-ös esztendőre járó támogatásokat még nem fizették ki maradéktalanul, máris a 2016-os évre igényelt támogatások előlegösszegeinek folyósításáról beszél a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).
Adrian Pintea, az APIA múlt héten kinevezett vezérigazgatója szerint ráadásul a gazdák tavalyhoz képest idén több közvetlen támogatási jogcímből is előleget számíthatnak. A direkt támogatások közül az ügynökség előleg folyósíthat a területalapú alaptámogatáson (SAPS) mellett a redisztribúciós, a zöldítési, illetve a fiatal gazdáknak járó különtámogatásokból is. Ezenkívül előleg fizethető az európai vidékfejlesztési alapból finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási (10-es intézkedés), a biotermelői (11-es intézkedés) és a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki övezetekre járó (13-as intézkedés) támogatásokból is. A vonatkozó európai rendelet a direkt támogatások esetében a tagállamoknak maximum 70, a vidékfejlesztési alaphoz tartozó intézkedésekből pedig legtöbb 85 százalékos előleg kifizetését engedélyezi – emlékeztetett az Agrointel.ro beszámolója alapján Pintea. Az APIA vezérigazgatója hozzátette, az előlegösszegek folyósításának feltételeként Brüsszel az idén benyújtott támogatási kérelmek adminisztratív ellenőrzésének befejezését szabta, ami a gazdák szempontjából gyorsíthatja a támogatáselőlegek kifizetését, a terepellenőrzések lezárása ugyanis nem szerepel az előfeltételek között. Megjegyezte, a direkt támogatások pontos összegét a kifizetési ügynökség csak a kérelmek adminisztratív ellenőrzésének lezárása után határozza meg. Lapunk információi szerint azok a gazdák, akiknek területei az APIA idei teledetekciós vagy helyszíni ellenőrzési szelvényében szerepelnek, tavalyhoz hasonlóan ezúttal sem jogosultak támogatás-előlegre. Hargita megyéből az idei ellenőrzési szelvény mintegy 5 ezer gazdát érint.
A 2015-ben a területalapú támogatásra jogosult hazai gazdálkodók a SAPS-ból hektáronként 79,73 eurót, a redisztribúciós támogatásból az 1–5 hektáros birtokméretig hektáronként 5 eurós, az 5–30 hektár között gazdálkodók pedig hektáronként 51,07 eurós kiegészítő támogatásban részesültek. Tavaly Románia e célra 81 millió eurót, a 2016-os pénzügyi esztendőben pedig legkevesebb 90 millió eurót fordíthat – ismerte el a múlt héten a Csíkszéki Gazdanapok keretében tartott agrárkonferencián Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. A kedvezőtlen adottságú hegyvidéki övezetekre járó különtámogatás hektáronként 86 euró volt. Zöldítési támogatásra 2015-ös kérelmeik alapján hektáronként 59,12 eurót folyósított az ügynökség, míg a 40 esztendőnél fiatalabb gazdáknak legtöbb 5 esztendeig és maximum 60 hektárig járó különtámogatás hektáronként 19,93 euróra rúgott. Idén a fiatal gazdák különtámogatására fordítható keret legtöbb 36,26 millió euró lehet – jegyezte meg Haschi.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.