Élmény Alap

Gyergyói fiatalok továbbtanulását, tapasztalatszerzését szeretné segíteni egy Gyergyó­szent­miklósról elszármazott üzlet­ember. Erdélyi Róbert jótékony­sági vacsorát szervezett, a be­vételből alapítványt tesz, támogatásával külföldön tanulhatnak gyergyói fiatalok.

Erdélyi Róbert Fotó: szentmiklosnapok.ro

Nemes kezdeményezés is része az idei Szent Miklós Napoknak, vasárnap este Erdélyi Róbert budapesti étteremtulajdonos szervezett jótékonysági vacsorát. Mint elmondta, szívesen tett eleget a Világvándor meghívásának, sőt egy ötlettel is előállt: Élmény Alap néven alapítványt szeretne létrehozni azért, hogy gyergyói fiataloknak segítsen általa.
– Nekem az élet volt az oktatóm, az iskolapad kényelmetlen volt számomra, de úgy alakult, hogy sikerre tudtam vinni az álmaim, ehhez azonban óriási kitartás és szerencse kellett. Azt gondolom, hogy oktatás, szemléletváltás nélkül nem tudunk haladni, márpedig a korral haladni kell – mondta az üzletember, s hozzátette, a program célja éppen az, hogy gyergyói fiatalok külföldön tanulhassanak tovább, tapasztalatokat szerezzenek, s a tudást itthon kamatoztassák.
Erdélyi Róbert az éttermében népszerű ételekkel kínálta a vacsora résztvevőit s arra kérte őket, hogy adakozzanak a jó cél érdekében. Közel 30 ezer lej gyűlt össze, mely az alapítvány indulótőkéje lesz, a továbbiakban a kezdeményező havonta hozzájárul a működtetés költségeihez, s szeretne más elszármazott gyergyóiakat, valamint helyi vállalkozókat is megkeresni és bevonni a programba.
– Hiszek a közösség erejében, hiszem, hogy közösen tehetünk, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is hozzájárulhatunk, hogy fejlődjön a város – fogalmazott az üzletember.
Már korábban logópályázatot hirdettek, a beérkezett ötletes alkotásokból választottak logót a program számára, a tervek szerint jövő februárban ismertetik majd, hogyan juthatnak hozzá a fiatalok az alapítvány támogatásához. Az elképzelés szerint az érdeklődőknek pályázniuk kell, a nyertesek pedig néhány évig külföldön tanulhatnak majd.

Nagy Levente