Ellenőrzik, büntetik az illegális lombégetést

Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség ellenőrzi, bünteti az illegális tarló- és avarégetést. Van még szabálysértő, de egyre ke­vesebben kockáztatják a bírságot és gyújtják meg a növényi hulladékot.

Tájékoztattak, bírságoltak, odapörköltek. Égető probléma Fotó: Lázár Emese

Mindig akadnak olyan személyek, akik az összegyűjtött kerti hulladékot, a tarlót meggyújtják – ez jellemző az őszi hónapokra. Székelyudvarhely sem kivétel, a városban is vannak hívei az egyébként törvénybe ütköző „füstölgésnek”. A jó hír, hogy amióta a Helyi Rendőrség munkatársai a 2005/74-es helyi tanácshatározat 70-es bekezdése és a környezetvédelemről szóló 2005/195-ös kormányrendelet 96-os cikkelyének 9. pontja értelmében rendszeresen ellenőrzik, figyelmeztetik, de akár a helyszínen felszólítják a lakosokat, sikerült visszaszorítani a rendkívül káros, környezetszennyező tevékenységet.
– Megalakulásunk óta hozzávetőlegesen 50 bejelentést kaptunk lombégetésről. Minden bejelentés alkalmával kimentünk a helyszínre, ahol a legtöbb esetben meglepetten fogadtak a lakosok, mert nem volt tudomásuk arról, hogy törvényellenes a kerti hulladékok égetése, és büntetés jár érte. A jó hír, hogy idén már sokkal kevesebb esetben kellett felszólítani a lakosságot – mondta el lapunknak Bodrogi Előd, a Helyi Rendőrség környezetvédelmi osztályának munkatársa. Véleménye szerint az esetek számának csökkenésében nagy szerepe volt a szórólapos felvilágosító kampánynak is, amelynek során 5000 nyomtatványt osztottak szét a kertes házban élőknek. Bodrogi elmondása szerint a tetten értek zöme civilizáltan tudomásul vette és eloltotta a tüzet, de akadt olyan is, aki „agresszívan próbálta saját igazát érvényesíteni”.
– Minden bejelentés alkalmával felszólításban részesítettük a kihágást elkövető személyt. Pénzbeli bírságot csak a legvégső esetben róttunk ki, miután már több alkalommal felszólítottuk az illetőt, vagy nagy mennyiségű hulladékot égetett. Összesen 18 jegyzőkönyv készült, amelyben az avarégetést bírságoltuk. A legalacsonyabb pénzbírság 100 lej, a legmagasabb 300 lej volt. Utóbbinál már harmadszorra sem tett eleget felszólításunknak, és két szénaboglyát gyújtott meg az illető – tájékoztatott Bodrogi Előd. Magánszemélyekre egyébként 100 lejtől 500 lejig terjedő büntetés róható ki.
A Székelyudvarhelyi Helyi Rend­őrséghez az illegális avarégetéssel vagy bármilyen más problémával kapcsolatosan a 0266–210210-es, valamint a 0372–100166-os telefonszámon tehetnek lakossági bejelentést.

Lázár Emese