Elkezdődött, de eső hátráltatta az aratást

41

Jó közepes termésre, mennyiség terén hektáronként 3500 kilóra számít idén a Hargita megyei búzaparcellákról learatott kenyérnekvalóból a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A betakarítást a napokban az eső hátráltatta.

A hétvégén alighogy kezdetét vette a kalászosok aratása, az eső miatt máris néhány napra pihentetni kényszerültek betakarító gépeiket a gazdák. Az őszi árpa betakarítása viszont Szé­kelykeresztúr térségében még a csapadék érkezése előtt befejeződött: a kalászosokat megyeszinten nagyjából hatszáz hektárról aratták le – mondta el lapunk érdeklődésére Török Jenő, a Hargita Hegyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
Az átlagtermés jó közepesnek mutatkozik: a hektárhozamban kifejezve 3500 kilót jelent – tette hozzá a szakember. Ennél gyengébb terméseredményekre csak a tavaszbúza, valamint a betakarítási munkálatok legvégére maradó őszibúza-parcellák esetében számít.
– Egyelőre még nem vettünk próbát, így a termés minőségéről még nincsenek adataink. De nem volt semmi olyan rendkívüli esemény, ami a kalászosok minőségén nagyban rontott volna. Az időjárás is kedvező volt, a telelés is rendben ment, a gyomirtó szerezések is aránylag jól sikerültek, illetve a gabonarozsdatámadás sem volt erős. A májusi csapadékhiány miatt rövidebb lett a szalma, így jobban bírták a gabonák a későbbi szeles, viharos napokat. Jelenleg is kevés a ledőlt gabona. A térségünkben elvárható közepes minőségi paramétereket szerintem az idei gabona is teljesíti – foglalta össze lapunknak Török Jenő.
A szakember úgy véli, bár az eső pár napra hátráltatta, a betakarítási munkálatok esetében még szó sincs késésről, sőt ellenkezőleg, a klímaváltozás hatásaként az aratás kezdete immár Csík térségében is nyolc-tíz nappal előbbre tolódott.
– Harminc évvel ezelőtt Alcsí­kon az aratás mindig augusztus elsején vagy másodikán kezdődött. Persze Udvarhelyszéken a kalászosok betakarítása már öt-hat nappal korábban is sor kerülhetett. Az viszont tény, hogy az aratás immár Csíkban is július 23–24-e körül kezdődik – mutatott rá a szakigazgató.
Ami a gabonatárolókba napokban került búza értékesítési kilátásait illeti, a felvásárlási árak Török Jenő információi szerint még nem alakultak ki. A kereskedők a tavalyról maradt kenyérnekvalóért térségünkben kilónként 75-78 banit ajánlanak, ám az ország déli megyéiben – ahol a betakarítási munkálatok nagyjából a felénél tartanak – a gazdák az új termésmennyiség nagyon alacsony, mindössze 55-60 banis felvásárlási árára panaszkodnak.
– Az aratás időszakában sajnos mindig csökkenni szoktak az árak – jegyzi meg a szakember, kifejtve, hogy azok a termelők, akiknek nincsenek megfelelő gabonatárolási és szárítási kapacitásaik, úgymond a parcella szélén kénytelenek túladni termésükön. Ezt pedig a kereskedők nyomott áraikkal évről évre rendre ki is használják.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.