Elkezdődött a karcfalvi központ építése

106

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, ugyanis a napokban elkezdődött a központ építése a csíkkarcfalvi jégpálya szomszédságában. Első körben a metodikai, illetve az orvosi-egészségügyi helyiségek készülnek el. A kivitelezőnek 300 napja van a munkálatok befejezésére.

Elkezdték már a földmunkát az épülő akadémiai központnál Fotó: szja.ro / Horvát Tamás

Októberre ígérték, hozzá is fogtak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia központjának megépítéséhez Csík­karc­falván. Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, a beruházás összértéke 6286 millió lej plusz áfa. A metodikai központ 953, míg az orvosi rendelő 770 négyzetméteres lesz, egyaránt két szinttel.
A metodikai központ elsősorban a jégkorong-specifikus eszközöknek, valamint a fizikális és technikai felkészülést szolgáló felületeknek ad majd helyet. A technikai rész legfontosabb elemei a szintetikus jégfelület, lövőgépek, kézügyesség-fejlesztő terem és a korcsolyázógép. Az erőfejlesztő részen súlyzóterem, funkcionális edzőterem, specifikusan a nyújtásnak kialakított felület, valamint egy háromsávos, 27 méteres, gumiszőnyeges futópálya lesz majd. Ugyanezen az emeleten kap helyet egy elméleti helyiség is, itt elemzik majd a sportolók technikai és fizikális fejlődését.
Az orvosi központban négy rendelő, három kezelő-, illetve két masszázsszoba működik majd. Ugyanakkor a szaunák, jacuzzik, sószobák, rehabilitációs tornatermek és irodahelyiségek is itt helyezkednek el.

Lehetőség a községnek és a régiónak
A Székelyföldi Jégkorong Aka­démia központjának megépítésével nemcsak a sportolók járnak jól, hanem a régió lakói is. Csíkkarcfalva polgármestere, Gábor Tibor azt mondta, lehetőséget és egyben esélyt lát arra, hogy mind a település, mind maga Felcsík is ismertebb és elismertebb legyen.
– Egy nagyon fontos beruházásról beszélünk, amely növeli a település, illetve egész Felcsík presztízsét. Ez a projekt segíti a sportág fejlődését, illetve a turizmusét is. Ugyanakkor az orvosi, illetve rehabilitációs központnak az egész környék haszonélvezője lesz, ugyanis a tervek szerint ezek mindenki előtt nyitva állnak majd – hangsúlyozta a polgármester.

Unikumnak számító beruházás
A Székelyföldi Jégkorong Akadémia lépésről lépésre halad előre a tervekkel. Első infrastrukturális fejlesztése a csíkszeredai sátortetős műjégpálya volt, a mostani építkezés pedig egy jóval komplexebb és egyben egyedi megvalósítás. Az, hogy a csíkkarcfalvi akadémiai központ nemcsak a jégkorongot, hanem a térség lakóit is segíti majd, nem általános elképzelés az országban.
– Egy régen várt pillanat érkezett el, amikor megtörtént az első kapavágás. Közismert, hogy egy ilyen kezdést rengeteg papírmunka, engedélyeztetési folyamat előz meg. Ezeken sikeresen túljutottunk, és így elkezdhettük egy olyan központ megépítését, amely unikumnak számít. Ugyanis egy olyan beruházásról van szó, amely a sportot és a rehabilitációt egy tető alá vonja. A metodikai központ viszont nemcsak a jégkorongnak, hanem több más sportágnak is segít majd. A beruházás rehabilitációs része egy mikroregionális központ lesz, mely a térségnek is hasznára válik. Gyakorlatilag egy kis klinikát hozunk létre, így megkíméljük az embereket attól, hogy minden egészségügyi problémával Csíkszeredába utazzanak. A wellness-rész sem csak a sportolók regenerációját, egészségmegőrzését segíti, hanem az is nyitva áll majd mindenki előtt, miután a sportolók igényeinek eleget tett. Köszönjük a magyar kormánynak, illetve a Fidesz–KDNP-nek a segítséget, amely révén olyan támogatásban van része az erdélyi magyarságnak, mint amilyenre korábban nem volt példa soha. Ez a beruházás sem jöhetett volna létre nélkülük – jegyezte meg Tánczos Barna, az SZJA-t működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

Új lehetőség a fejlődésre
– Sportfejlődési szempontból az volt a célunk, hogy egy olyan metodikai központot tervezzünk és építsünk, ami megfelel a modern jégkorong követelményeinek, és amiben megtalálható minden olyan eszköz, aminek segítségével a székelyföldi utánpótlás és a felnőtt jégkorongozók is fejlődni tudnak, mind technikai és taktikai, mind fizikális téren – mondta Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója. – Több hasonló központot is meglátogattunk, a tapasztalatokhoz hozzátettük személyes elképzeléseinket, és így született meg az a terv, aminek a kivitelezése a napokban elkezdődött. Szakmai szempontból fontosnak tartottuk, hogy akkora felületet alakítsunk ki, amelyen több 22 fős csoport (22 fő egy csapat) is tud dolgozni ugyanabban az időben. Az a célunk, hogy a délutáni, 16 és 19 óra közötti, zsúfolt időszakban akár négy alakulat is tudjon egyszerre edzeni, anélkül, hogy egymást zavarnák. Ez úgy nézne ki, hogy egy csapat edz a jégen, egynek erőnléti edzése van, egy a technikai elemeken dolgozik, egy pedig elméleti, valamint rehabilitációs vagy rekuperációs tevékenységet végez.
A helyiségeket megpróbálták a legoptimálisabban kialakítani. A szintetikus jégfelület 330 négyzetméter, ide építik be a korcsolyázógépe­ket is. A lövőgép 38 négyzetmétert kap majd, a kézügyesség-fejlesztő helyiség 10 négyzetméter, a klasszikus súlyterem 133, a funkcionális edzőterem 134 négyzetméter lesz. A nyújtásra, küzdősportokra kialakított felület 71 négyzetméter, a háromsávos, 27 méter hosszú, gumiszőnyeges futófelület pedig 114 négyzetméter.
– Az orvosi központ esetében az a célunk, hogy teljes felszereltségű rendelők, kezelők és masszázsszobák álljanak a sportolók rendelkezésére, amelyekben el lehet végezni mind az időről időre esedékes rutinellenőrzéseket, mind a sérülések kezelését. A rekuperációt és rehabilitációt segíti majd a 40 négyzetméteres, nyak- és hátmasszírozóval, valamint ellenáramoltatóval felszerelt medence, és lesz jacuzzi, finn- és infraszauna, valamint sószoba is. Nagy hangsúlyt fektetünk majd a sportolók egészséges táplálkozására, erre szakosodott szakemberek fogják előkészíteni és felügyelni a személyre szabott, helyes étrendet. Bízunk benne, hogy ezekkel a létesítményekkel egy olyan központot hozunk létre, amely teljes egészében ki tudja szolgálni a jégkorongozók, de akár a többi jeges, illetve más sportágak fiataljainak felkészülési és egészségügyi igényeit – nyilatkozta Nagy Attila, az SZJA ügyvezető igazgatója.

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.