Elgurulhat a gyógyszerünk?

15

Az engedélyezett gyógyszerforgalmazó vállalkozások ezután nagybaniban forgalmazhatják az orvosságokat egy, a képviselőház által frissen elfogadott törvénytervezetet szerint. Az elképzelést máris kritikák érték, mivel egyesek szerint oda vezethet, hogy a romániai lakosság gyógyszerek nélkül marad.

Dacian Cioloş volt miniszterelnök és Vlad Voi­culescu volt egészségügyi miniszter is kritizálta a képviselőházban szerdán elfogadott, az orvosságok forgalmazására vonatkozó tervezetet.
„Képmutatók azok, akik tavaly azzal vádoltak minket, hogy nem csökkentjük kellőképpen a gyógyszerek árát, és ma zöld utat adnak a gyógyszerek párhuzamos exportjának. Másképpen magyarázva meghozunk egy döntést, melynek értelmében csökkentjük a gyógyszerek árát Romániában, aztán a lakosság jólétéért »aggódó« politikusok olyan törvénnyel állnak elő, amely megengedi a vállalkozásoknak, hogy újraexportálják a román piacra olcsón beérkezett gyógyszereket. Ez azt jelenti, hogy a lakosság nem talál majd a polcokon bizonyos gyógyszereket, pontosan azért, mert olcsók és az »okos fiúk« hasznot húznak majd a »törvényhozók színlelt hazafiasságából« – jelezte véleményét Dacian Cioloş.
Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter is arra hívja fel a figyelmet, hogy a párhuzamos export miatt eltűnhetnek bizonyos gyógyszerek.
„A gyógyszerek párhuzamos exportja egy törvényes kereskedelmi eljárás, de fölöttébb erkölcstelen a romániai páciensekkel szemben, amely által egy forgalmazó kiviszi az országból a gyógyszereket (ahol kötelezően olcsóbban kellene forgalmaznia) az európai piacra, ahol teljesen legálisan eladja majd, jóval magasabb árakon” – figyelmeztet a volt tárcavezető. Voiculescu szerint április 5-én engedélyezte az egészségügyi minisztérium a gyógyszerek párhuzamos exportját, a gyógyszertárakon keresztül, a parlament kérésére.
„Ezt követően az egészségügyi bizottságok »szakértői« azt tették, amihez legjobban értenek … A képviselők pedig szerdán elfogadták 154 mellette, 78 ellene és két tartózkodással azt a törvényt, amely megengedi bármelyik gyógyszertárnak, hogy nagybaniban eladja a gyógyszereket” – fogalmazott.
A jogszabály értelmében a lakosság számára gyógyszereket kibocsátó jogi személyek nagybaniban is kereskedhetnek a gyógyszerekkel. A törvénytervezetet előzőleg elutasította a szenátus, a döntő ház a képviselőház volt.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.