Elfogtak egy terrorizmussal gyanúsított férfit

43

Elfogták a hatóságok azt a 39 éves férfit, akit terrorista propaganda és merénylet megszervezésére utaló szándékkal gyanúsítanak. Az Ibrahimként emlegetett férfit a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) piteşti-i székhelyére vitték kihallgatás céljából – tájékoztat az intézmény.

Ibrahim 2016 no­vemberétől a közösségi hálón több személyes oldalt is nyitott, eze­ken az ISIS (Daesh) logóját és fo­tóit osztotta meg, valamint a ter­ror­szervezet által végrehajtott ki­vég­zésekről készült videókat, abból a célból, hogy új követőket nyerjen meg a szervezet számára – tájékoztatott a DIICOT.
A hatóságok szerint a férfi 2015 tavaszán alaposan felmérte egy Románia területén lévő katonai bázis bejáratait, útvonalait és kerítését, abból a célból, hogy az adatokat átadja egy olyan terroristacsoport tagjainak, amely magára vállalta a párizsi, 2015. november 13-i merényletet.
A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint a gyanúsított akkor került közel az iszlám egy radikális formájához, amikor több éven át egy EU-tagállamban tartózkodott, ahol kapcsolatot tartott fenn egy dzsihadista csoporttal.
Romániába visszatérve a férfi részletesen dokumentált egy katonai létesítményt, azzal a kinyilvánított céllal, hogy hozzájáruljon egy terrortámadás elkövetéséhez az illető bázison – teszi hozzá a SRI sajtóközleménye.
A terrorizmussal gyanúsított férfit 24 órára őrizetbe vették, ma a vádhatóság kérni fogja a területileg illetékes pitești-i ítélőtáblán előzetes letartóztatását. A férfi részben beismerő vallomást tett.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.