Elérhetőbbé tennék a mentális betegségek gyógyszereit

56

A lelki egészség világnapját tartották tegnapelőtt, október 10-én, amelyet a mentális és viselkedési zavarokra, valamint az érintettek társadalmi megbélyegzésére vonatkozó globális szintű nevelésnek szenteltek.

A világon több mint 300 millió ember szenved depresszióban, amely nagy­ban befolyásolja az említett rend­ellenességek kialakulását. Ugyan­akkor 260 milliónál is több ember szenved szorongásos zavarokban. Az Egészségügyi Világszervezet legújabb kutatási eredményei kimutatták, hogy 1000 milliárd amerikai dollár gazdasági veszteséggel jár a depresszióval és szorongással küszködő betegek csökkenő termelékenysége – közölte lapunkkal a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.
A szociológiai tanulmányok szerint a mentális és viselkedési zavarokat ritkán diagnosztizálják Romániában, mivel gyakran a pszichológussal folytatott konzultációhoz is negatívan viszonyul a társadalom. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint jelenleg 9,1 millió romániai ember számára írtak fel ártámogatott gyógyszereket, de csak kevesebb mint 5 százalékának, 440 ezer ember receptjén szerepel mentális betegséget kezelő gyógyszer.
Hargita megyében 146 610 személy vásárolhat kedvezményesen gyógyszereket, de mindössze 6626 személy – szintén kevesebb mint 5 százalék – számára írtak fel pszichikai betegséget kezelő készítményt.
Az országos egészségbiztosító bővítené a mentális betegségekben szenvedők számára elérhető programokat, ehhez nagyobb pénzösszegeket is hozzárendelnének. Ugyanakkor javaslatot tettek arra, hogy szorosabb együttműködést alakítanak ki az ágazat szakértőivel, hogy javítsák, illetve bátorítsák a diagnózisok felállítását és a betegek időben történő kezelését. Ennek oka, hogy a legtöbb mentális betegség időben felismerve és kezelve gyógyítható vagy kontrollálható, a betegek pedig teljes értékű életet élhetnek.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.