Eladhatják a kilövési jogot és a trófeát is

50

A Környezetvédelmi Minisztérium mindeddig 23 veszélyes medve kilövését és egy áthelyezését hagyta jóvá 2017-re a szeptember elején kiadott miniszteri rendelet alapján. Hargita megyében hét, Kovászna megyében tíz medve kilövését engedélyezik. Annak néztünk utána, hogy milyen felkészülési folyamat előzi meg a vadak leterítését.

Visszatérés a piszkos anyagiakhoz. Most kell bölcsen dönteni Fotó: Dezső László

Országos szinten 96 veszélyes medve kilövését, illetve átköltöztetését tette lehetővé a minisztérium, és összesen 46 kérvényt kaptak nyolc romániai megyéből. A legtöbb igénylés Hargita (14) és Kovászna (15) megyéből érkezett.
Hargita megyében a hét engedélyt három vadásztársulat – a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi, valamint a zetelaki – kapta meg. Az előírások – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – lehetővé teszik a vadászegyesületek számára, hogy az engedélyeket, valamint az elejtett vad trófeáját is külön-külön értékesítsék – tudtuk meg Benke Józseftől, a Zetelaka és Társai Vadász és Horgász Társulat elnökétől.
A puskát tehát az a személy süti el, aki a legjobb ajánlatot teszi a vadásztársulatnak, ő lehet egyesületi tag vagy kívülálló is. A vadászaton kötelező módon jelen kell lennie kísérőként az illetékes vadásztársulat egyik tagjának is. Az ő feladata gondoskodni arról, hogy minden a biztonsági előírások, valamint az előre meghatározott szabályok szerint történjen.
Miután leterítette a vadat, annak kikészített bőrét, valamint húsát is eladásra kínálja az egyesület, előtte azonban az állattól vett mintát eljuttatják a brassói DNS-kutatóközpontnak.
– Azt a három medvét lőjük ki, amelyek jelentős károkat okoztak idén a gazdaságokban. Ez a három egyed teheneket ölt, tehát rendkívül veszélyes példányok. Ugyanakkor anyamedvét nem lőhetünk ki. A három állatot már azonosítottuk a szemtanúk leírásai, valamint a saját megfigyeléseink alapján – közölte a vadásztársulat elnöke. Hozzátette, a vadászok egyelőre nem reménykednek abban, hogy jövőben a medvetámadások elszaporodása előtt újabb engedélyeket bocsátana ki a minisztérium.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.