Duális képzés indul Ditróban

Gazdasági konferenciát tartottak hétfőn Gyergyószent­mik­lóson. A vállalkozásokat érintő pénzügyi újdonságok, a duális képzés, valamint a munkaerő-elvándorlás csökkentése is a témák között szerepelt.

Előadásokon és szakmai beszélgetéseken informálódhattak Fotó: Nagy Levente

Az Arbor Vállalkozók Szövetsége és a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség harmadik alkalommal szervezett gazdasági konferenciát Gyergyó­szent­miklóson azzal a céllal, hogy a helyi vállalkozóknak, gazdasági szereplőknek segítsenek információhoz jutni különböző témakörökben, s a fiatalok figyelmét felhívják arra, hogy itthon is lehet boldogulni.
– A gyergyói térség aktuális gazdasági problémáira keresi a választ a rendezvény – mondta Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinetjének igazgatója.
Nagy Zoltán, Gyergyó­szent­miklós polgármestere arról beszélt, hogy ösztönözni kell a fiatalokat, hogy vállalkozni merjenek, s ezáltal hozzájáruljanak a térség gazdasági fejlődéséhez. A konferencián szó esett az aktuális pénzügyi kérdésekről, a jövedelemadó módosulásáról és több más újdonságról, a munkaerő-elvándorlás visszaszorításáról, a szakoktatás kérdéséről, de az érdeklődők cégszervezésről, vállalkozás indításáról is szerezhettek hasznos információkat.
Mint elhangzott, a gyer­gyó­ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában is elindítják a duális képzést, erdész, öntő, valamint cukrász szak keretében. Az iskola helyi vállalkozásokkal egyezett meg, hogy gyakorlatozási lehetőséget biztosítsanak a diákoknak.
Az előadásokat követően szakmai kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott a konferencia.

Nagy Levente