Disznóvágások alkalmával ne hagyják ki

39

Nem játék az élősködő fonálféreggel fertőzött sertéshús! A Hargita megyei hatósági állatorvos figyelmeztet: a disznóvágások alkalmával a trichinella-vizsgálathoz szükséges tíz percet és az érte kért 10-15 lejes díjat – saját és családja egészsége érdekében – senkinek sem érdemes lespórolnia.

Perzselik a reggel vágott sertést. Nem érdemes a bevizsgálatlan állat húsának fogyasztásával kísérletezni Fotó: Domján Levente

Nem érdemes a disznóvágások alkalmával a család egészségét kockáztatni: a csupán pár percet igénybe vevő trichinella-vizsgálatot senki se hagyja ki – hívja fel a disznóvágásra készülő gazdák figyelmét e fontos teendőre dr. Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság főosztályvezetője. Az intézmény szóvivője leszögezte: annak érdekében, hogy a húsmintával érkezők közül mindenkit ki tudjanak szolgálni, a vidéki körorvosok, valamint a városi vásárcsarnokokban szolgálatot teljesítő hatósági állatorvosok a decemberi ünnepre készülődési időszakban hosszabbított munkaprogramban fogadják az érdeklődőket.
– A tisztiorvos kollégák szombaton is dolgoznak. Mivel a disznóvágások rendszerint a reggeli órákban zajlanak, a csíkszeredai, udvarhelyi, gyergyószentmiklósi, keresztúri és maroshévízi piacoknál, vásárcsarnokoknál működő irodáknál szombatonként 9 és 12 óra között fogadják a húsmintával érkezőket. Csíkszeredában ugyanakkor mivel vasárnaponként a piaccsarnok nincs nyitva, a húsminták bevizsgálását az állategészségügy taplocai, Haladás utcai székhelyén végezzük, de a minták ellenőrzésére a Fürdő utcai magánrendelőnél is lehetőség nyílik – jegyezte meg Püsök László. Ha lehet, akkor a bevizsgálásra szánt húsmintát az állat rekeszizmából vegyék.
A szakember azonban nem rejti véka alá azt sem, hogy a bár a trichinella-vizsgálatok száma évről évre nő – a bevizsgált húsminták száma éves szinten 8-10 ezer között alakul –, Hargita megyében még mindig elég sok háztáji sertés kerül anélkül a családok asztalára, hogy előzőleg megbizonyosodtak volna arról, hogy az állat fonálféreggel-fertőzött-e vagy sem. Ám a mulasztás – vagy a vizsgálatért elkért 10-15 lej megspórolása – könnyen súlyos következményekkel járhat: akár a fertőzött sertés húsát fogyasztók halálával is végződhet. A bevizsgálásra vitt húsminták száma alapján Szépvíz jeleskedik leginkább: a községben évente közel ezer húsminta ellenőrzését kérik a gazdák.
– Most már sokkal okosabbak és informáltabbak a gyermekek és unokák, mint a nagymama és a nagytata. Gyakran előfordul, hogy nem hajlandók elfogyasztani a húst addig, amíg nem vizsgálják be. Így pozitívan hatnak azokra a nagyszülőkre is, akik a hús bevizsgálásának esetenként nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. A trichinellával nem lehet játszani, hisz nagyon veszélyes betegség. A trichinella-lárva a gyomorból a véráramba kerülve akár a szívbe is eljuthat, de akkor is veszélyes, ha elpusztul a lárva, mert a lárvát körülvevő kálciumburok – attól függően, hogy hol helyezkedik el – mechanikus nyomást gyakorol a környezetében levő szervre. Olyat is láttam, hogy a szemizomban volt – hangsúlyozta a hatósági állatorvos. Állítja: tévedés az állattartó gazdák azon általános vélekedése, hogy a tiszta körülmények között tartott sertések esetében kizárt a trichinella-fertőzöttség esélye. A fertőzést hordozó patkányok ugyanis rendszerint minden gazdaságban jelen vannak: az etetővályúnál versenyt evő állatok márpedig anélkül is megsérthetik és felfalhatják a patkányt, hogy azt a gazda észrevenné. A trichinellával fertőzött sertések ugyanakkor teljesen tünetmentesek – figyelmeztet Püsök doktor.
Idén január óta egyébként Har­gita megyében mindössze egy tri­chinellás esettel találkoztak az állatorvosok: az emberre is veszélyes élősködőt Gyergyó térségében október közepén kilőtt vaddisznó húsában mutatták ki.

[box type=”shadow” ]Fokozottan ellenőrzik az élelmiszer-feldolgozókat

December 4-től átfogó ellenőrzésekkel készülnek a karácsonyi és újévi ünnepekre a Hargita megyei tisztiorvosok: az ellenőrök a tej- és húsfeldolgozó üzemek, pékségek, piacok, élelmiszerboltok mellett a szilveszteri tömegrendezvényeknek otthont adó éttermeket, panziókat, vendéglátóipari egységeket is szemügyre veszik. Az élelmiszergyártó és -forgalmazó üzletekre, valamint a cukrászdákra, cukrászműhelyekre is kiterjedő fokozott ellenőrzések január 7-ig tartanak – tájékoztatta lapunkat dr. Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság főosztályvezetője. – A korábbi évek tapasztalatai alapján örvendetes elmondani, hogy sokat javult a helyzet. Kirívóan problémákkal, rendellenességekkel az utóbbi évek ellenőrzései során nem találkoztunk. Kisebb kihívások vannak, de olyanok, amik azonnal javíthatók és nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét – tette hozzá Püsök doktor.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.