Diplomáciai gyomros

75

Az Egyesült Államok aggódik a romániai igazságszolgáltatá­s­ért, a román kormány pedig az amerikaiak bizalmának a megrendüléséért. Az Államok külügyminisztériumi szóvivője arra buzdítja a honatyákat, hogy utasítsák el a jogállamiságot gyengítő és a korrupcióellenes harcot veszélyeztető javaslatokat. A kormánykoalíció pártelnökei közös közleményben reagáltak.

Heather Nauert (képün­kön), az Amerikai Egyesült Államok külügy­minisztériumi szó­vivője sajtóközleményben így fogalmazott: „Az Amerikai Egyesült Államok aggodalommal vette tudomásul, hogy Románia parlamentje olyan törvényeket készül elfogadni, amelyek aláásnák a korrupcióellenes harcot, és gyengítenék a romániai igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét”. A külügyminisztérium honlapján olvasható közlemény szerint ezek a törvények, „amelyeket eredetileg az igazságügyi miniszter javasolt, Románia elmúlt években tett előrelépéseit veszélyeztetik, amelyek erős igazságügyi intézmények felépítésére és a politikától való függetlenségre irányultak”. Az Egyesült Államok „arra biztatja Románia parlamentjét, hogy utasítsa el azokat a javaslatokat, amelyek gyengítik a jogállamiságot és veszélyeztetik a korrupcióellenes harcot” – tette hozzá a szóvivő.
Călin Popescu-Tăriceanu sze­nátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök ugyancsak közleményben reagált. „Az Amerikai Egyesült Államoknak bíznia kell az igazságügyi törvények módosításait tárgyaló román parlamentben, mert ez ugyanaz a parlament, amely elfogadta Románia és az USA közötti, két évtizedes stratégiai partnerséget ünneplő nyilatkozatot; védelmi kiadásokra fordította a bruttó hazai termék 2 százalékát; döntött a román katonai erők részvételéről az afganisztáni és iraki missziókban, valamint az Iszlám Állam elleni koalíció keretében az USA és más szövetségesek mellett; elfogadta a Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzéséről szóló törvényeket” – áll a közleményben.
A két házelnök ugyanakkor kiemeli, „kellemetlen meglepetésként” érte a parlamentet az USA külügyminisztériumának a román igazságügyi reformmal kapcsolatos közleménye. „Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a partnereinkkel folytatott mindennemű tárgyaláskor abból az USA-ban és Romániában egyaránt érvényes, alapvető alkotmányos elvből indulunk ki, miszerint a parlamentbeli vitákra, döntésekre és szavazásokra a szuverenitás jegyében kerül sor, és ezek nem képezhetik semmiféle nyomásgyakorlás tárgyát” – mutat rá a közlemény.
Tăriceanu és Dragnea kifejti továbbá, hogy szerintük az USA külügyminisztériumának nyilatkozata nem kiegyensúlyozott, objektív elemzés eredménye, hanem a témával kapcsolatban Romániában elhangzott bizonyos vélemények „visszhangja”.
„Románia parlamentje örömmel az USA külügyminisztériumának rendelkezésére bocsátaná a reformjavaslatok kidolgozásának alapjául szolgáló elvekkel kapcsolatos dokumentációt. Ezen elveket a hazai bírák és ügyészek szakmai szervezetei is széles körben támogatják, és aktívan részt vettek az elmúlt időszakban a témában zajlott vitákon” – fejtik ki a közleményben.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.