Diákingázás a tavalyi díjszabáson

41

A nevelésügyi törvény, az utólag módosított és kiegészített 2011/1-es törvény értelmében a kötelező iskolai oktatásban a szakmai és az engedélyezett középiskolai oktatásban részt vevő tanulók vonatkozó előírása értelmében, amennyiben ingázásra kényszerülnek, jogosultak az oda-vissza utazásuk költségeinek elszámolására. Ez 50 kilométeres körzeten belül érvényes bérlet alapján valósul meg. Ezzel nem is lenne baj, de az évek során számos problémát, vitát és tiltakozást váltott ki a közúti fuvarozók által megszabott díjszabás. Tavaly a Cioloº-kormány úgy próbált rendet teremteni, hogy a 2016/69-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a maximális díjszabás kiszámítási metodológiáját kormányhatározatra „bízta”.

Fotó: archív

A szóban forgó sürgősségi kormányrendelet képezte a jogalapját a múlt esztendő novemberében megjelent ama 2016/863-as kormányhatározatnak, amely révén jóváhagyták a kiszámítási módszertant és megállapították a diákbérletek esetében alkalmazandó kilométerenkénti maximális díjszabást. Az akkor megállapított díjszabás az idei esztendő szeptember 1-jéig volt érvényes. Ezek szerint a Tudose-kormánynak kellett lépnie a jelenlegi díjszabás további alkalmazása vagy esetleges módosítása tekintetében. A kormány szeptember 7-i ülésén el is fogadtak egy kormányhatározatot, amely másnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A 2017/639-es kormányhatározatról van szó, amelynek értelmében a közúti fuvarozók által a 2016–2017-es iskolai évben alkalmazott maximális díjszabások az elkövetkező két iskolai évben is érvényben maradnak 2019. szeptember 1-jéig. Tehát nem történt egyéb, mint a 2016/863-as kormányhatározat 4-es szakaszában előírt díjszabás érvényességének meghosszabbítása. (Egyébként elég faramucin fogalmaztak, mert a szövegben az van feltüntetve, hogy azok a díjszabá­sok 2017. szeptember 11-től 2019. szeptember 1-jéig érvényben maradnak.) A közúti fuvarozók a jogszabály értelmében arra kötelezettek, hogy az előírt maximális díjszabásokat tiszteletben tartsák, de ez a gyakorlatban esetenként másként történt, s hallani arról, hogy egyes cégek „eltekintettek” ezen kötelezettségüktől. Emlékeztetnénk: a diákingázásra érvényes bérletek esetében a maximális díjszabás menet-jövet 3,48 lej/kilométer (áfa nélkül). Ilyenképpen például 3 kilométeres távon az áfa nélküli maximális díjszabás 10 lej, 50 kilométeres táv esetében pedig 174 lej.
Közvetlenül nem tartozik a tanulók ingázásának problematikájához, de érdemes utalni egy másik kérdéskörre is: az Országos Diáktanács (CNE) által a minap nyilvánosságra hozott jelentésben többek között utalás van arra is, hogy hazai viszonylatban a diákoknak mintegy 40%-a nem részesül a helyi tömegközlekedési díjszabások csökkentésében. Amennyiben ez így igaz, akkor jogsértés történt, ugyanis a 2011/1-es törvény vonatkozó előírásai értelmében jogosultak az 50%-kal csökkentett díjszabásra.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.