Daczó Katalin nyerte az első két díjat

Kolléganőnk két nevezett filmjével elnyerte a Wekerlei Cégér Filmfesztivál első két helyezését. Daczó Katalin és Berszán-Árus György Kőrispatakról szóló filmje megnyerte a múlt hétvégi szemlét, a csíki traktorgyárról szóló dokumentumfilmje pedig második lett.

A cigánykovácsot filmezi Berszán-Árus György. Jelenet a kőrispataki filmből Fotó: Daczó Katalin

A budapesti Wekerlei Társaskör Egyesület nyáron meghirdetett dokumentumfilm-szemléjére négy kategóriában vártak filmeket: települések történetét bemutató ismeretterjesztő filmek, településszociológiai dokumentumfilmek, portréfilmek és ipartörténeti filmek. A felsoroltakból is kitűnik a Wekerlei Cégér Filmfesztivál tematikus jellege, amellyel egyedi helyet foglal el a filmszemlék palettáján. A szemlét és a díjátadást a hétvégén Budapesten tartották, Kispest sajátos lakónegyedében, a Wekerle-telepen.
Daczó Katalin és Berszán-Árus György Kőrispatak: péntek–vasárnap című nyertes alkotása 2015-ben készült, a második helyezett Kinda Lázár és a Csíki Traktor pedig 2006-ban, mindkettő a Rubin Stúdióban.
A Kőrispatak: péntek-vasárnap című film a „Roma közösségek a vizuális művészeteken keresztül” című projekt részeként született meg, amelynek projektgazdája a Hargita Megyei Kulturális Központ volt.
Kolléganőnkkel, Daczó Katalinnal telefonon közölték a hírt a vasárnapi eredményhirdetést követően.
– Az iparral, településszociológiával való kapcsolata miatt sajátos ez a fesztivál, nagyon megtisztelő, hogy a legjobbaknak találták a két filmünket – mondta Daczó Katalin, akinek később adják át az első és a második díjat.
– A zsűri hosszas vita után, de egyöntetűen döntött úgy, hogy a Rubin Stúdió mindkét filmjét díjazza. Az alkotást értékelték, nem volt szempont, hogy ki az alkotó – közölte lapunkkal Romhányi András, a fesztivált kiemelten támogató Magyar Kollégium Kulturális Egyesület elnöke. Mint megtudtuk: 24 filmet neveztek a szemlére, a szakmai zsűri tizenkettőt válogatott be a versenyfilmek közé.

Kovács Hont Imre