Cukorbeteg gyermekek és fiatalok tábora

45

Nem betegség, csupán állapot – hangzott el ismételten a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesületének idei táborában, amelyet a gyergyószentmiklósi négyes kilométernél tartottak. Az ötnapos, ingyenes tevékenységnek negyvenkét résztvevője volt, valamennyien a megye településeiről érkeztek, a kisebb gyer­mekeket pedig természetesen ezúttal is szüleik hozták. A szervező egyesület vezetője, Su­ciu Zita lapunknak azt mondta, a cukorbeteg gyermekek egész életét a tanulás tölti ki, így nem a betegségről való elméleti tudás gyarapítása, hanem a felszabadulás, a szórakozás a fő cél.


Javarészt visszajáró táborozókat találtunk a résztvevők között: gyermekeket, fiatalokat és szülőket, akik ha öt nap erejéig is, de elfelejthetik a betegséget, amelyet ők már szinte nem is neveznek annak.
Ottjártunkkor is felszabadult hangulatot tapasztaltunk: Szőcs Zsuzsánna – aki már harmadik éve koordinálja a táborban zajló csapatjátékokat – éppen a délután kezdődő „olimpia” versenyszámait dolgozta ki, a fiatalok közös zenehallgatás közben beszélgettek, míg a kicsik szintén játékokkal foglalták le magukat. Az idei tevékenység a hagyományőrzés témájára épült, amire már az udvaron felépített nagy jurtából is következtetni lehetett – a csíkcsicsói Lutz Levente jóvoltából készítették el az építményt, de a résztvevők régi ruhákat viselhettek, hennázni lehetett, sőt az íjazást is kipróbálhatták. Ha már hagyományőrzés, természetesen a néptánctanulás sem maradt el, a ditrói néptánccsoport segített ebben a táborozóknak, szombat este pedig táncházat tartottak.
Szőcs Zsuzsánna érdeklődésünkre elmondta, voltak olyan csapatjátékok, amelyek során teljesen egymásra tudtak hangolódni a gyermekek, de egy-egy foglalkozáson bizony szülői utasításra vártak. Hozzátette, ez teljesen normális, mivel sokkal több figyelmet igényelnek, de a játékok, és egyben a tábor célja is éppen az, hogy egyedül, szülők nélkül próbálják ki magukat, ismerjék meg képességeiket.
A szórakozástól eltekintve, természetesen folyamatosan cukormérések voltak a tábor ideje alatt, az ételt pedig mindenkinek aszerint mérték ki, hogy mennyi szénhidrátot fogyaszthat. A tábor történetében először a gyermekek egyik gyergyószentmiklósi fogorvosi rendelőbe is ellátogattak, ahol ingyenesen kaptak fogászati kezelést.
A táborban természetesen szakember is felügyelte a résztvevőket, akik között többször is elhangzott, hogy a helyzetük nem betegség, csupán állapot. A Hargita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesületének elnöke, Suciu Zita lapunknak megjegyezte, fontos, hogy a gyermekek lássák, nincsenek egyedül a problémájukkal, a szülőket pedig elengedhetetlen rávezetni, hogyan vészelhetik át a hétköznapokat.
– A szülőket főként abban kell segíteni, hogy merjék elengedni a gyermek kezét – fogalmazott a főszervező.
A tevékenységet a gyergyó­szent­miklósi önkormányzat és vállalkozók támogatták, Suciu Zita pedig külön kiemelt egy gyergyóditrói cégvezetőt, aki nagy összeggel támogatta az idei tábort.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.