Csodák az olvasáson túl

Csodateremmé vált a társasjátékrészleg a tékában. Rendszerint minden évben kirukkolnak valami újdonsággal az intézményben, ezúttal a tudomány oltárán áldozva, kísérleteket lehetővé tevő eszköztárat szereztek be. Ugyanakkor a látvány- és hangzóanyagtermet is felújították, mostantól jóval kényelmesebb körülmények között lehet filmeket nézni.

Szőcs Endre és a digitális mikroszkóp. Csodaterem a tékában Fotó: facebook

A napokban adták át a Csodatermet, amely tulajdonképpen a korábban kialakított társasjátékterem újabb funkcióval való bővítése. Mivel a termet eddig inkább délután használták a játékos kedvűek – tehát vannak üres időszakok –, ezért tudományos eszközökkel szerelték fel, így délelőtt is szerepet kaphat. Különböző típusú mágnesek, lézerek, mikroszkóp, Tesla-gömb, hélium, méretarányos Naprendszer-modell, kifüggesztett csillagképek állnak az érdeklődők rendelkezésére. Az eszközöket a közönség is kipróbálhatja, a lehetőségnek pedig hatalmas sikere volt a múlt heti megnyitón – tudtuk meg Szőcs Endre könyvtárigazgatótól.
– Eddig is célunk volt a tudomány népszerűsítése. A Csodaterem a fizika, csillagászat, optika, biológia rejtelmeibe nyújt élvezetes betekintést – magyarázta a vezető. Kérésre ő maga tart bemutatókat gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, de szaktanárok igénylésére rendhagyó tanórákra is kiadják a termet. Tegnap este például Szőcs a kollégáinak mutatta be, hogy mire jó a könyvtár új szolgáltatása.
Új arculatot kapott a látvány- és hangzóanyagterem is: lecserélték a régi székeket, meszeltek, és lépcsőzetes pódiumot szereltek fel. Szőcs Endre elmondta, hogy minden évben igyekeznek szépíteni, bővíteni, újítani a tékában. Idén a Csodaterem felszerelésére 5000 lejt költöttek, két támogatónak köszönhetően és a Bibliofil Alapítvány bevételeiből. A vetítések, filmklubok, filmes fesztiválok helyszínét ugyancsak 5000 lej körüli összegből újították fel, a költségeket sikerült a saját büdzséből fedezni. Szőcs Endre igazgató büszkén nyugtázta: az évről évre lebonyolított fejlesztéseknek köszönhetően a térség egyik legsokoldalúbb könyvtárává vált a székelyudvarhelyi intézmény.

Asztalos Ágnes