Csíkszereda a házigazda

44

Idén először szerveztek Romániában az Oktatási Minisztérium által jóváhagyott és finanszírozott Magyarságtörténeti olimpiát azoknak a hatodik és hetedik osztályos tanulóknak, akik elmélyülten tanulmányozzák a romániai magyar kisebbség történelmét és hagyományait. Az első országos verseny házigazdája Csíkszereda, a fiatalok és kísérő tanáraik tegnap érkeztek meg a megyeközpontba.

Csíkszereda ad otthont az I. Magyarságtörténelem tantárgyverseny országos szakaszának, melyre tizenkét megyéből összesen 108 hatodik és hetedik osztályos tanuló érkezett. A csapatvetélkedőn két azonos korosztályú diák alkot egy csapatot, a tantárgyverseny írásbeli fordulója ma reggel 9 órakor kezdődött a Kós Károly Szakközépiskolában. Ezt megelőzően csütörtökön délután az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában többek között Borboly Csaba megyeelnök, Füleki Zoltán alpolgármester, Görbe Péter megyei tanfelügyelő és Nagy Gabriella, az Oktatási Minisztérium tanácsosa köszöntötte a versenyre érkezőket.
Füleki Zoltán szerint a csíkszeredai önkormányzatnak megtiszteltetés, hogy elsőként fogadhatja és biztosíthat helyszínt a versenynek. Szerinte azok a fiatalok, akik részesei ennek az eseménynek, történelmet írnak ittlétükkel.
– A versenyzők ajándékba kapnak egy-egy Székelység története tankönyvet. Talán a kiadvány megjelenése kapcsán tapasztalt bukaresti ellenállásnak köszönhetően a könyvből eddig 60-70 ezer példányt értékesítettek. Fontos, hogy ti fiatalok megismerjétek hiteles történelmünket, és ezt legpontosabban saját, tudományos munkát végző szakembereinktől tudhatjátok meg – szólt a jelenlévőkhöz Borboly Csaba.
A főtanfelügyelő arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy az életben és a versenyeken szerzett siker nem jelent senki számára előjogot, inkább kötelezettséggel ruházza fel az embert hazája és közössége iránt.
Az olimpia országos szakaszának két része van, elsőként a már említett írásbeli tételek kidolgozásában kell jeleskedniük a tanulóknak, majd egy szóbeli bemutatón kell ismertetniük a magyarság történetének egy fejezetét.
A tantárgyversenyt az Oktatási Minisztérium, a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Történelem és Filozófia karán működő Kolozsvári Magyar Történeti Intézettel közösen szervezte meg.
– Az olimpia elindítását tudatos építkezés előzte meg, az új tantervek kidolgozása közben fogalmazódott meg többünkben, hogy útjára kell indítani a tantárgyversenyt. Célunk, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a magyarságtörténelem oktatása és természetesen az is, hogy a diákok érdeklődését is felkeltsük saját történelmük iránt – mondta Nagy Gabriella minisztériumi tanácsos.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.