Cserekönyv-kuckó öt iskolában

A csíkszeredai központi parkban található cserekönyv-kuckókhoz hasonlókat adományozott öt helyi általános iskolának a kezdeményezést elindító Spektrum Oktatási Központ. Az ötlet még a nyáron született, és az összes megkeresett iskola vezetősége nyitott volt rá – tájékoztatott Ferencz S. Katalin, a központ munkatársa.

Népszerű a gyermekek körében is a könyv. Kuckómustra Fotó: Spektrum

Könyves kuckókkal gazdagodott a Nagy Imre, a Petőfi Sándor, a József Attila, a Liviu Rebreanu általános iskola, valamint a Nagy István Művészeti Középiskola általános tagozata is, amelyeket a folyosókon állítottak fel.
A központi parkban működő Spektrum csere-könyvkuckók nagy népszerűségnek örvendenek. A nyár folyamán többször is jelezték szülők és nagyszülők, hogy igény lenne gyerekkönyvekre, mert a parkban játszó gyerekek mindig izgalommal kutatnak a házikókban új mesekönyvek után.
– Innen jött az ötlet, hogy vigyük be a kuckókat az iskolákba, adjuk meg a lehetőséget, hogy a megunt könyveket a gyerekek elcserélhessék, bátorítsuk őket az olvasásra, szerettessük meg velük az olvasást. Elmentem tehát az iskolákba, ahol az összes igazgató örömmel fogadta az ötletet – tájékoztatott Ferencz S. Katalin, akitől azt is megtudtuk, hogy vannak olyan iskolák, ahol a könyvtáros felel majd a kuckókért, máshol havi vagy heti lebontásban az osztályok lesznek sorra a gazdái. Ugyanazon az elven működnek majd, mint a parkban található kuckók: a könyveket kölcsön lehet venni, illetve egy másikkal kicserélni. A kuckókat a hideg időben az iskolák folyosóin helyezik el, azonban a tavasz közeledtével kikerülhetnek az udvarokra.
A parkban található három házikó sorsáról is érdeklődtünk, amelyekről Ferencz S. Katalin elmondta, hogy a télen, március végéig szüneteltetik azok működését, ugyanis attól tartanak, hogy egyesek tűzgyújtónak viszik el a könyveket. Hozzátette: sajnos nem látják azt, hogy azok, akik elviszik a könyveket, hoznak-e helyette mást, vagy visszateszik-e ugyanazt, miután kiolvasták. Viszont a Spektrum munkatársai láttak már „idegen” könyveket is a kuckókban, ez azt jelenti, hogy vannak, akik időnként saját készletükből oda is juttatnak.
Ferencz S. Katalin reméli, hogy az iskolai kuckóknak nevelő szerepe is lesz, amelynek köszönhetően a gyermekek a felnőtteknek is elmondják, hogy milyen elven működik cserekönyv-akció.

Márk Boglárka