Céljuk a természet egyensúlyának fenntartása

49

Az ember és a konfliktusos nagyragadozókkal való együttélést vizsgálja a Régiók Bizottsága (RB) Környezetért, emberekért és a gazdaságért elnevezésű cselekvési terve, ehhez készít jelentést a bizottság megbízásából Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az RB tagja. A cselekvési terv felülvizsgálata érdekében konzultációra hívta a természetvédelmi szervezeteket Csák László szakértővel együtt.

Medvetámadások Hargita megyében

A konzultáción részt vett Demeter László a Pogány-havas Kistérségi Társulás és a Natura 2000 Gondnokság részéről, aki ismertette a társulás által összeállított 9. pontban összeállított medvemenedzsment-javaslatokat, amelyekkel egyetértett Borboly Csaba és Csák László is.
A közös cél az, hogy a természet egyensúlya megmaradjon, ezért szükség van a különböző szervezetek közötti párbeszédre, mondta Borboly Csaba. Hozzátette: ezért tartották fontosnak, hogy a jelentés készítésének folyamatában találkozzanak a természetvédőkkel.
A jelenlevők egyetértettek abban, hogy regionális medvemenedzsment-stratégiát kell kidolgozni, hiszen sajátos probléma lévén, nem lehet központi megoldásokat kidolgozni, legyenek helyben képzett medveszakértők. A kérdés kezelésében nagyon fontos a finanszírozás mint a kártérítési rendszer gördülékeny működésének biztosítása, a kármegelőzési rendszerek kidolgozása és működtetése.
Demeter László felhívta a figyelmet az innovatív kutatások és azok finanszírozásának fontosságára, mint például a genetikai alapú nagyságbecslés és annak folyamatos követése. A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy a Natura 2000-es támogatások rendszerét nálunk is be kell vezetni, illetve a szakminisztériumnak biztosítania kell az átláthatóságot. Demeter László hangsúlyozta, szét kell választani az állatvédőket, akik az állatok jogaiért harcolnak, és a természetvédőket, akik jelentős része egyetért a veszélyes egyedek eltávolításával, amelyek kárt okoznak a természetben. Felmerült az etetés kérdése is, amellyel a vadászok enyhítik a vadászat okozta stresszt. Ez például nem működik a farkas vagy a hiúz esetében, így a populációt nem lehet befolyásolni. Ismételten terítékre került a valós számlálás fontossága, illetve Demeter László a pilotprojektek szükségességét hangsúlyozta, amelyek kapcsán pozitív a tapasztalat, nyitottak rá a gazdák is.
A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy minden érintettet érdekeltté kell tenni, és abban is megegyeztek, hogy folytatják az együttműködést.

[box type=”shadow” ]Medvetámadás Vasláb közelében

Vasárnap délután marhapásztorra támadt a medve Vasláb közelében, a 28 éves férfit a combján és az alkarján sebesítette meg a nagyvad. A sérültet a gyergyószentmiklósi kórházba szállították, megfigyelés alatt tartják. Hargita megyében idén ez a nyolcadik alkalom, hogy emberre támadt a medve, ezenkívül a nagyvadak számos problémát okoztak a helyieknek, kárt téve a gazdaságokban, háziállatokat pusztítottak el.[/box]

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.