Büntetés és prevenció – mindkettőre szükség van?

Kerekasztal-beszélgetésre hívta a szülőket Benedek Zakariás parlamenti képviselő, hogy megvitassák az ún. oltástörvény tervezetét. A pénteki találkozón dr. Vass Levente Maros megyei RMDSZ-es képviselő, a képviselőház egészségügyi bizottságának titkára is részt vett. A szülők közül volt, aki azt kérte, hogy az RMDSZ ne szavazza meg a törvényt, miközben a jelen lévő járványtanász szakember a kötelező oltások mellett szállt síkra.

Minden érvet meghallgattak. Kerekasztal érzékeny kérdésekről

A találkozót a városháza tanácstermében tartották pénteken. A megye több településéről is érkeztek szülők, sokan közülük korábban már írásban is megfogalmazták az oltástörvénnyel kapcsolatos ellenvéleményüket. A megbeszélés zárt ajtók mögött zajlott, de az utolsó félórára már a sajtót is beengedték. A hallottakból kiderült, hogy a szülők leginkább személyiségi jogokra, a döntési szabadság korlátozására hivatkozva kritizálták a szenátusban már elfogadott jogszabály-tervezetet, és azt is, hogy nagy a bizalmatlanság a hazai egészségügyi rendszerrel szemben. Az eseményen jelen volt dr. Lázár Cecília, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtanász főorvosa is, aki határozottan kiállt a jogszabály mellett, és a betegségeket, azok szövődményeit megelőző oltások beadatása mellett érvelt.

Mindenki szót kap
A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Benedek Zakariás és Vass Levente egyaránt hangsúlyozta: az RMDSZ törvényhozói azt az elvet tartják szem előtt, amely alapján minden felet meghallgatnak és képviselnek ebben az ügyben, ezért a következő napokban további egyeztetéseket folytatnak a különböző szervezetekkel. Az oltástörvény tervezetét jelenleg a képviselőház illetékes szakbizottsága vitatja, majd várhatóan a hónap végén az alsóház plénuma elé kerül, amely a döntő fórum a jogszabály elfogadásában.
Vass összefoglalta, hogy a védőoltások eddig is kötelezők voltak Romániában, erre a nemzetközi törvények, egyezmények is lehetőséget biztosítanak. A kötelezőség önmagában viszont nem jelentett elég erőt ahhoz, hogy ne csökkenjen jelentősen az ún. „átoltottsági” arány.
– Elfogadhatatlan, hogy miközben folyamatosan csökken az átoltottsági arány és a beoltási ráta – egyes vakcinák esetében jóval az Egészségügyi Világszervezet által javasolt 95 százalékos küszöb alatt van –, rendszeresen kell szembesülnünk azzal a problémával is, hogy hiányoznak a kötelező védőoltá­sok. Az oltástörvény várhatóan javulást eredményez majd mindkét téren – magyarázta az RMDSZ képviselője.

Közérthető tájékoztatást ígér a tervezet
A tervezet bevezeti a büntetést, illetve feltételekhez köti a beoltatlan gyerekek közösségbe járatását. Például abban az esetben, ha egy gyerek nem kapta meg a kötelező vakcinákat, a közösségbe való bejelentkezése után oltáspótló programban vehet részt. A törvénytervezet előírja, hogy az oltások beadását megtagadó vagy elmulasztó szülőnek tájékoztatón kell részt vennie, ahol rátalálhat a számára fontos válaszokra. Ezeken valós adatokra alapozó tanulmányokat mutatnak be, illetve az oltások hatásmechanizmusát ismertetik közérthetően – közölte Vass Levente, aki kiemelte, hogy a tervezetben egyszerre van benne a büntetés, de a preventív oktatás is. Az RMDSZ szakpolitikusa szerint a lakosság felelősségtudatának erősítése és a beoltással kapcsolatos intézményi hatáskörök tisztázása érdekében szükség van az új jogszabályra.
Vass Levente azt is kifejtette, hogy a szülőnek jogában áll majd elutasítani a gyermeke beoltását, de csak a szükséges információk birtokában.
– A szülőnek vállalnia kell annak felelősségét, hogy a beoltásról szóló tájékoztatón elhangzottak tudatában dönt úgy, hogy nem oltatja be gyermekét – hangsúlyozta a politikus. A végső büntetés egyébként 10 ezer lej, de nemcsak a szülő vonható felelősségre, hanem akár a szakminisztérium is, ha időben nem szerezte be a szükséges vakcinákat.

A vélemények tükrében támogatják
Egy felmérés szerint Romániában a védőoltásokat ellenző szülők aránya 7 százalék körül mozog. Egy másik sokatmondó adat szerint az utóbbi időszakban regisztrált kanyarós betegek 98 százaléka nem kapta meg a szükséges vakcinát. És jöjjön még egy szám: van olyan megye, ahol 3 százalék alatt van a kanyaró elleni átoltottsági arány.
Vass Levente elmondta, hogy hasznos információkat kapott a szülőktől, amelyeket továbbítani fog a tervezet vitájakor, például azt, hogy az oltás beadása után fellépő esetleges komplikációkat a családorvosoknak kötelező lesz jelenteniük.
– Tájékozott, felkészült szülőkkel beszélgethettünk, viszont a túl sok információ közül megfelelő szaktudás nélkül nehéz szelektálni – vélekedett a szakpolitikus. Kijelentette azt is, hogy ő megszavazza a törvénytervezetet, sőt – villantott fel egy személyes szálat is – lányainak a nem kötelező HPV elleni védőoltást is be fogja adatni.
Az RMDSZ az ilyen jellegű találkozókon szerzett tapasztalatok alapján dönti majd el a törvénytervezethez való viszonyulását – mondta Benedek Zakariás, a párbeszéd kezdeményezője, újfent kiemelve az egyenes, nyílt kommunikáció fontosságát. Majd kollégájával együtt hangsúlyozták: a védőoltások esetében nemcsak egyéni, hanem kollektív felelősségről is szó van.

Asztalos Ágnes