Búcsú az Aqua Novától?

73

A Harvíz Rt.-hez készül csatlakozni Székelyudvarhely – talán ez volt az egyik legfontosabb napirendi pont a minivakáció előtti napon megtartott önkormányzati ülésen. Sürgősen rendezni kell a vízszolgáltatás jövőjét, de a tömegközlekedését is, hiszen ez utóbbi esetében már rég lejárt a szerződés a szolgáltatóval. Fényes dolgokról is szó esett: a nagytestvér, Budapest Udvarhelynek adja levetett karácsonyi díszeit.

Dolgozik az udvarhelyi tanács. Majdnem mindent megszavaztak

Számos adminisztratív kérdésben is döntenie kellett a november utolsó munkanapján tartott ülésen a városi tanácsnak, az előkészített 27 határozattervezeten azért viszonylag gyorsan „átment” a testület. Kiderült, hogy a helyi adók és illetékek jövőben is a jelenlegi szinten maradnak, és az is, hogy egy magánvállalkozó jelentős összeggel járul hozzá az udvarhelyi gyerekeknek kiosztandó Mikulás-csomagok költségeihez, a 12 ezer lej adományt befoglalták a költségvetésbe. Maradva a pénznél és ünnepnél: megszavazták a decemberre meghirdetett társadalmi-kulturális-nevelő programot, amely az első adventi gyertyagyújtástól a szilveszteri tűzijátékig és koncertig tart, és amelyre összesen 46 500 lejt költ a város.
Mindjárt az ülés elején vitatták meg az Udvarhelyi Média Kft. végelszámolására és felszámolására vonatkozó határozattervezetet. A múlt év elején megszűnt Udvarhely napilap kiadója még működése idején is többször volt polémia tárgya a tanácsülésen (főleg a gyakori törzstőkeemelés miatt), ezúttal – amikor a már igencsak esedékes felszámolást kéne előkészíteni – a 2016-os mérleg, pontosabban annak hiánya adott okot a véleménykülönbségre a frakciók között. Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es tanácsos szerint egyszer ezt a kérdést kell rendezni, de a hivatal nem ismeri a dokumentumot, „nincs kivel beszélni, nem érik el az ügyvezetőt” – hangzott el az ülésen. Az ügy továbbra is függőben maradt, mert végül ez volt az egyetlen határozattervezet, amelyet az RMDSZ-esek tartózkodása miatt nem fogadott el a tanács.

Bajok a szolgáltatókkal
Sokszor írtunk már arról, hogy év végéig mindenképpen rendezni kell a vízszolgáltatás ügyét Szé­kelyudvarhelyen. Egyre biztosabbnak látszik, hogy megválik a város az Aqua Nova Hargita Kft.-től, és a megyei regionális szolgáltatóhoz, a Harvíz Rt.-hez csatlakozik. A múlt szerdán ennek első lépéseként megszavazták, hogy Udvarhely is beszáll a Hargita Víz Fejlesztési Társulásba. Ezen a vonalon jelentős, közel 13 ezer eurós beruházásra is számíthat a város, miután a regionális szolgáltató részt vesz egy nagy volumenű európai uniós projektben. Az ügyben névre szóló szavazást kért Gálfi Árpád polgármester. A kérdésben egyébként példaértékű egyetértés látszik a különböző frakciók között, az RMDSZ-es tanácsosok külön felajánlották segítségüket a tárgyalások folytatásában.
Problémás a tömegközlekedés ügye is, több mint 3 hónapja nincs érvényes szerződése a városnak, a korábbi szolgáltató, a Bálint Trans ebben a légüres térben buszoztatja a lakókat. Három eredménytelen licit után a tanács kénytelen könnyíteni a pályázási feltételeken – döntötték el a képviselők, bár elég keserű szájízzel. Ugyanis ez a tömegközlekedés javítására tett törekvések részleges feladását jelenti. Volt, aki azt is felvetette, hogy miért nem veszi a város saját kezébe ezt a szolgáltatást.
Pereli a hulladékgazdálkodási vállalat, az RDE Hargita Kft. a polgármesteri hivatalt, mert korábban a tanács nem szavazta meg a szemétdíj emelését, és ez a szolgáltató szerint számukra jelentős veszteséget „termelt”. Eldöntötték, hogy ügyvédi irodát bíznak meg a hivatal jogi képviseletével. Van egy peres ügy a gázszolgáltatóval is, ennek lefolytatására is külső ügyvédi irodát kértek fel.

Lakásügyek és egyebek
Több üres szociális lakás is megpályázható a Tábor utcában lévő, ún. nyugdíjas-tömbházban, ezek igénylésénél 700 lejre emelték az alsó jövedelemhatárt. Ugyancsak ebből a tömbházból két lakrészt egy évre a Bányai János Szakközépiskola ügykezelésébe adnak át, amelyeket szolgálati lakásként használ majd az intézmény. Megüresedett ifjúsági lakások odaítéléséről is határoztak az önkormányzati képviselők, továbbá arról is, hogy egy Csereháton kialakított tér a Mária nevet kapja.
Miután Biró Edit koalíciós tanácsos a városi autóbuszok sofőrjeinek viselkedését kritizálta, akik megengedhetetlen módon bánnak az idős utazókkal, Gálfi Árpád polgármester ragadta magához a szót. Utazásairól számolt be az elöljáró, hivatalába lépése óta ugyanis felkereste Székelyudvarhely 15 testvértelepülését, és nemcsak. Mint mondta, fontosnak tartja a kapcsolatok ápolását és építését. A testvérkapcsolat alapján levélben kért Budapest főpolgármesterétől karácsonyi díszeket, épp az ülés előtti este kapott választ, miszerint 3 csillagot, 27 csillagdíszt, 300 fényfüzért és 100 jégcsapfüggönyt adományoz a magyar főváros Udvarhelynek. Az új díszeket a városközpont ünnepi kivilágításánál használják fel, a régi elemek a lakónegyedekbe kerülnek. Bejelentette azt is, hogy még éjszakánként is ellenőrizte a jégpálya előkészítését, a megfeszített munkának köszönhetően november utolsó napján meg is nyitották a létesítményt.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.