Bővítik a szennyvízhálózatot

Bővítik a szennyvízhálózatot Gyer­gyó­szent­miklóson. Ennek meg­valósítása érdekében írt alá tá­mogatási szerződést a fejlesztési minisztériumban Nagy Zoltán pol­gármester. A munka jövő nyáron kezdődhet el.

Aláírták a szerződést a csatornahálózat bővítésének támogatására

Aláírták az első szerződést abból az 52 millió lejt kitevő pályázati csomagból, amelyet a fejlesztési minisztérium hagyott jóvá Gyergyószentmiklós számára – közölte Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón.
Összesen hét pályázatról van szó, elsőként a csatornahálózat bővítése kezdődhet el.
– Ahol szükséges, újra cseréljük a régi vezetékeket, s azok a háztartások is csatlakozhatnak a szennyvízhálózatra, ahol jelenleg nincs, 42 kilométernyivel bővül a hálózat – mondta a városvezető.
A projekt értéke 23 millió lej. A polgármester reméli, jövő nyáron elkezdődhet a munka.
– A szerződés aláírása nem jelenti azt, hogy azonnal látványos munka indul, sok hónap telt el az előkészítéssel, több mint negyven engedélyt kellett kiváltani, s a következő időszakban is a lakosság türelmét kérjük, most újabb procedúra következik: közbeszerzési eljárás a terv elkészítésére, majd ha a tervek elkészülnek, akkor újabb közbeszerzés a kivitelezésre – mondta a polgármester.
A csatornahálózat bővítését a tervek szerint négy év alatt végzik el.
Nagy megjegyezte, segítséget kapott a megyei tanács alelnökétől, Barti Tihamértól abban, hogy „könnyebben nyíljanak az ajtók a minisztériumban”.
– Abban segítettem én és csapatom, hogy a finanszírozási forrást megtaláljuk és eljussunk odáig, hogy miniszteri jóváhagyás szülessen – mondta Barti.
Hozzátette, fontos, hogy a városnak vannak életképes projektjei, mert így van lehetőség a pénzszerzésre.
– Mi úgy ítéljük meg, hogy a következő években sok beruházás valósul meg Gyergyószentmiklóson, ami jó és jár is a városnak – fogalmazott az alelnök.
Nagy Zoltán elmondása szerint, néhány napon belül újabb szerződést írhatnak alá, több utca felújítását tartalmazza a program, emellett pedig a teherforgalom által használt útszakasz javítására, a Gyilkostó üdülőtelep víz- és csatornahálózatának építésére és a város vízhálózatának bővítésére is kormánytámogatást vár a város.

Nagy Levente