Bevált az új helyszín, dübörgött a gazdaság

48

Az új helyszín is megfelelt a csíkszeredai Falu a városban családi programnak, amelyen a hétvégi napokon reggeltől késő délutánig ismerkedhettek a gyermekek a környékbeli gazdák állataival. A látogatók a programok végén túros puliszkát, főtt pityókát túróval vagy éppen friss házikenyeret kóstolhattak. A vidéki élet savát-borsát a városba hozták szervezők.

A vidékkel ismerkedhettek. Tömbházak között Fotó: László F. Csaba

A Falu a városban területén még a szalmabálák is játszótéri elemekké alakultak át az Óceán ABC-vel szemben berendezett vidéki portán, ahol a gyermekek ugyanis ezekre másztak fel és rajtuk pihentek, miután végigsimogatták kedvenc állataikat: ki a szamárnál, ki pedig a borjával kiállított tehénnél vagy éppen a pásztorkutyák által őrzött juhoknál töltött több időt.
– Rengetegen vannak idén is. Nem számszerűsítettük, hogy pontosan hányan jöttek el a programba, de azt tudom, hogy a kászoniak alig győzik készíteni a túrós puliszkát, hetven szelet fogy el 4 és fél perc alatt. Szombat délután ugyanilyen nagy érdeklődés volt a tejszínhabbal töltött kürtőskalács iránt. Dübörög tehát a gazdaság – tudtuk meg a rendezvény Info-sátrában Günther Ottótól.
A két napig látogatható vidéki gazdaságban hobbiállatokkal – nyulakkal, hörcsögökkel, cicákkal, galambokkal, kakassal és tyúkkal – is ismerkedhettek a fiatalok, a csíkcsicsóiak portáján a szamár két kecskével egy karámban várta a gyermekeket, őket szénával és káposztával etethették.
A nagy munkagépek – aratógép és traktorok – mellett a fiúk szívesen kipróbálták a lovaglást, aki pedig bátortalanabb volt, az pónik vontatta kisszekérrel tehetett kört a város utcáin vagy a rendezvény helyszínén.
– Itt lakunk a közelben, tegnap és ma is eljöttünk egy-két órára a gyermekekkel. A kisebbik fiam lovagolt, hörcsögöt simogattunk, most a gyermekfoglalkozásokat nézzük meg – mondta egy kétgyermekes anyuka, aki szerint a rendezvény családbarát és szinte minimális hozzájárulást kell fizetni a lovaglásért vagy az itt elfogyasztható ételekért.
A székelyek által kedvelt egyszerű, mégis ízes ételekben pedig bőven volt választék, a már említett túros puliszka mellett főtt pityókát túróval, hagymás zsíros kenyeret, lángost vásárolhattak a játékban, élményekben elfáradt és megéhezett családok. A tusnádiak lacikonyháján a kifli alakú és ezt a nevet is viselő pityókával is találkozhattak a figyelmesebb nézelődők, sőt a csemegepityókát is megkóstolhatták.

[box type=”shadow” ]A vásárosoknak alaposan a körmükre néztek a közpénzügyi ellenőrök. A szervezők elzárkóztak ennek a kommentálásától, de több látogató ugyanakkor elmondta: „ordítottak” a hiányosságok több árus részéről is. Nem voltak kasszagépek, és egyesek nem rendelkeztek a szükséges iratokkal sem.[/box]

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.