Bevált az olasz határszigor

34

A civil szervezetek földközi-tengeri mentőmunkájának szabályozása, valamint az együttműködés a líbiai parti őrséggel júliusban és augusztusban megfékezte az olaszországi partokra érkezők számát, és az olasz kormány szeptemberben megkezdi a líbiai táborok felállításának ütemezését – jelentette az olasz sajtó tegnap.

Rendőri felügyelet alatt a menekültek. Határzár

Júliusban 51,5 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba, mint a tavaly ugyanebben a hónapban. Augusztus első tíz napjában 76 százalékkal érkeztek kevesebben, mint tavaly augusztus ugyanezen időszakában. A római belügyminisztérium honlapján naponta közölt adatok azt mutatják, hogy az utóbbi hetekben megfékezett migráció következményeként az idén januártól Olaszországba érkezett több mint 95 ezer ember 3,4 százalékkal kevesebb az elmúlt esztendő ugyanezen periódusában érkezetteknél.
A Corriere della Sera úgy ítéli meg, hogy Marco Minniti olasz belügyminiszter „receptje” eredményes volt: a civil szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex, valamint a római kormány folyamatos együttműködése Líbiával pillanatnyilag megfékezte a menedékkérők érkezését. A líbiai parti őrség egyre több csónakot tartóztat fel, s a Líbia és Olaszország partjai között tengerbe veszett emberek létszáma is csökkent. A Corriere della Sera hangsúlyozza viszont, hogy a migrációs hullám akármikor újraindulhat és „hamarosan elszabadulhat a pokol”. A statisztikákat elemezve a napilap rámutat, hogy az embercsempészek akár hetekig is képesek visszatartani az emberekkel teli csónakokat, hogy utána több ezer embert egyszerre tegyenek tengerre. Ez történt június utolsó napjaiban, amikor egyszerre több mint 12 ezer ember érkezett az olaszországi partokra. A római belügyminisztérium ezt követően vezette be a magatartási kódexet. Tavaly augusztus végén is hirtelen érkeztek tömegek az olasz partokra – írja a lap. Korábban Dimitrisz Avramopulosz, az EU belügyi és migrációs biztosa is arról beszélt az olasz sajtónak, hogy a nyáron még jelentős migrációs hullám érkezhet Európába.
Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap értesülései szerint a római kormány a líbiai helyzet nehézségei ellenére sem mondott le az észak-afrikai partokon tervezett regisztrációs központokról. Ehhez mindenekelőtt a líbiai intézmények és jogrendszer megerősítése szükséges, amelyhez az EU 47 millió eurós finanszírozást biztosít.

 

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.