Bélyegek a hitről

Gombos Zoltán Csaba bélyeggyűjtő gyűjteményéből nyílt kiállítás tegnap délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Bilibók Géza és Gombos Zoltán Csaba a tárlatnyitón Fotó: László F. Csaba

Az elhivatottság tárházából tárul fel e tárlat. A bélyeggyűjtő munkája cél­tudatossággal, iránytartással találkozik – fejtette ft. Bilibók Géza tusnádfürdői plébános Gombos Zoltán Csaba csíkszeredai bélyegkiállításának megnyitóján, hozzátéve, hogy egy tanúságtevő kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.
A gyűjtő, Gombos Zoltán Csaba csíkcsicsói kántor arról beszélt, hogyan született meg e nem mindennapi gyűjtemény, és bemutatta a kiállított anyagot a Szent II. János Pál pápáról készült több száz bélyegtől a Szűzanya-ábrázolásokig. Hangsúlyozta, kizárólag vallásos tematikájú bélyeget gyűjt, s azon belül is a vatikáni bélyegekre koncentrál, mert egy gyűjtemény akkor értékes, ha teljes, ha a gyűjtő következetes és a kiválasztott országból vagy témából próbál mindent összegyűjteni.
A szenvedélyes bélyeggyűjtő színes előadásából kiderült, hogy a „bélyegészet” tudomány, amelyben a hit, a történelem, a művészettörténet, a földrajz és más területek találkoznak, de csak akkor van értelme, ha mások is láthatják, megcsodálhatják és tanulhatnak a bélyegekből.
A tárlatmegnyitón elhangzott, hogy Erdélyben első alkalommal nyílt ilyen formában és minőségben vallásos tárgyú bélyegkiállítás. A tárlat létrejöttét a csíkcsicsói közbirtokosság és a Kájoni János Megyei Könyvtár támogatta.

Daczó Katalin