Bálnagyár a bútormentőben

114

Csíkszeredában nagyon sok kézműves, kreatív személy tevékenykedik – ketten közülük „összebútoroztak”, és péntektől műhelyt üzemeltetnek egy közösségfejlődésre szánt stúdióban. A nyílt nappal pénteken megnyílt Wild Crafts első eseménye bútorfestő műhely lesz.

Puskai Melinda tájékoztatja az érdeklődőket Fotók: Gergely Edit

Dísztök-festegetés, zene, sütik, és a bútorfestések világa vette körül mindazokat, akik pénteken beléptek a Márton Áron utca 10. szám alatti Wild Craft Stúdióba. A helyiséget bérlő két házigazda, Both Rita és Puskai Melinda az általuk otthonossá varázsolt térben avatták be a betoppanókat történetükbe, melynek gyökerénél egyéni vállalkozásuk áll. Egy ideje megfogalmazódott az igény a csíkszeredai kézművesek berkeiben egy kreatív tér létrehozására: hogy nyitott műhelyben, az egy légtérben alkotás serkentő hangulatában fogadják az érdeklődőket. A tervbe beavatottak nagy lendülettel beszélték meg ötleteiket, ám az elképzelés kivitelezése több szervezési és logisztikai akadályba ütközött. Két kitartó személy közülük azonban most megtette az első lépést, és – saját, meghívóban szereplő kifejezésükkel – „kicsiben” elkezdi a közös tevékenységet. A kis lépések elvét követve szeretnék kivitelezni az eredeti tervet, és remélik, hamarosan kinövik az igényeiket egyelőre kielégítő teret, a pénteken megnyílt Wild Craft Stúdiót.
Az ötlet érdekessége, hogy két, kisgyerekeket nevelő édesanya teremtett egy olyan teret, ahol saját kreatív, hobbitevékenységeiket a közösség elé tárva, egyrészt hasznos kikapcsolódást kívánnak nyújtani a gyereknevelési időszakban lévőknek, másrészt pedig a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva, a DIY, azaz „csináld magad” bútordekorációs módszerre szeretnék megtanítani az egyedi bútorokra vágyó közönséget.
Ottjártunkkor magunk is kipróbálhattuk az Angliából származó krétafestéket, amelyet dísztökök átalakítására használhattunk: festettünk, viaszoltunk és aranyoztunk, és mindezt könnyedén, lévén gyorsan száradó dekorációs festék a Chalk Paint.


Mint megtudtuk, Melindát már évek óta foglalkoztatja az előző generációktól örökölt bútordarabok megmentése és átalakítása, és ehhez sok módszert kipróbált, míg rátalált Annie Sloan oxfordi képzőművész találmányára. Az általa Csicsóban létrehozott Allmycrafts műhellyel ő volt az első, aki Oxfordban járt, hogy elhozza az első doboz festékeket. Ma már az egész országból rendelnek a webáruházából, ő pedig, azóta Oxfordban kiképzett oktatóként, a csíkszeredai érdeklődőket már november 17-én megtanítja az alapokra: milyen antikolási, vagy egyéb technikákkal alakíthatók át a kedvenc bútorok.


A bálnaszerű tárolókról és hordozókról Csíkban már ismert Wild to Wear gazdasszonya, Both Rita pedig nyitott stúdiójában mutatta meg pénteken az érdeklődőknek, hogyan készülnek a „bálnagyári” pénztárcák és táskák.
– Nagyon vártuk a megnyitót, és nagy örömmel várunk mindenkit – mondta Rita, felénk nyújtva a szelet habkönnyű süteményt.
Melinda kiemelte: „csak csírája” ez még a közösségi térnek, de minden erejükkel arra törekednek: támogató partnerei legyenek a kreatív kismamáknak, illetve tudást és minőségi hozzávalókat biztosítsanak a lakásukat átalakítani kívánóknak.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.