Benedek Zakariás: fontosak a személyes találkozások

Udvarhelyszéki településekre látogatott és az ottani vezetőkkel ismerkedett, tárgyalt Be­nedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselő – körútján szerzett tapasztalatairól, parlamenti munkájáról tegnap számolt be. Székelyudvarhelyi képviselői irodáját májusban nyitja meg.

Benedek Zakariás. Szórványmisszió Fotó: Ifj. Haáz Sándor

Az udvarhelyi Városháza má­sodik emeletén májusban nyílik meg képviselői irodája, ahol kéthetente, szükség szerint gyakrabban is tart fogadóórákat – jelentette be Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki első alkalommal hívta össze kötetlen beszélgetésre a sajtó udvarhelyi képviselőit. A Mokka kávéházban tartott rendhagyó sajtótájékoztatón az udvarhelyszéki településeken szerzett tapasztalatairól számolt be, ugyanakkor beszélt parlamenti munkájáról és az általa jól ismert szórvány problémáiról.
A Nagyszebenben élő, a szórványt és Udvarhelyszéket is képviselő Benedek szerint nem a távkapcsolat, hanem a községvezetőkkel, választópolgárokkal való találkozás, a falufórumokon való személyes jelenlét az eredményes – ezt a meggyőződését erősítette meg az ötállomásos udvarhelyszéki körútja is, amelynek során Máréfalva, Felsőboldogfalva, Homoród­szent­márton, Nagygalambfalva, Szé­kely­varság községekbe látogatott és beszélgetett a települések vezetőivel a helyi ügyes-bajos dolgokról. A kétnapos terepszemle része volt az a megbeszélés, amelyet a zetelaki erdészet és közbirtokosság képviselőivel folytatott, és amelynek témája az erdőügyek, illetve a székelyföldi turizmusfejlesztés szempontjából fontos, a Madarasi-Hargitán levő sípálya további bővítésének lehetősége volt.
– Örömmel tapasztaltam, hogy minden polgármesternek megvannak a konkrét, saját községe fejlesztésére vonatkozó tervei: vagy olyan, amit folytatni kell, olyan is, amit most szeretnének elkezdeni. Minden községvezetőnek volt legalább négy-öt ilyen terve. Például Székelyvarságon a községi út aszfaltozása, Máréfalván a csatornázás, járdaépítés – hogy csak pár példát említsek. Nagyon jó, hogy így gondolkodnak a vezetők, pályáznak uniós pénzekre és bíznak a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL) benyújtott pályázatokban. Arra van szükségük, hogy támogassuk őket – summázta Benedek.
Hozzáfűzte: képviselőként feladatának tekinti, hogy megfelelő lobbival minél több udvarhelyszéki településnek jusson pénz a tervbe vett fejlesztésre.
A zetelaki megbeszéléssel kapcsolatosan elmondta: a Madarasi-Hargitán lévő sípályarendszer bővítéséhez törvénymódosításra van szükség, amelyet a parlamentben fog előterjeszteni. A parlamenti munkájával kapcsolatosan elmondta: az építészmérnöki végzettségével és szakmai tapasztalatával passzoló Szállításügy és infrastruktúra bizottság tagja, a vízi, légi és vasúti szállítás „fekete pontjaival” foglalkozó albizottság titkára.
Benedek Zakariás kápol­nás­falvi születésű, felesége far­kas­laki, így nem idegen tőle Ud­var­hely­szék, de Nagyszebenben él, a Nagyszebeni Városi RMDSZ elnöke és Beszterce-Naszód, Fehér, valamint Szeben megye képviseletét látja el Hargita megyében nyert parlamenti képviselői mandátuma alatt.
Az általa jól ismert szórványban élő magyarság és a székelyföldiek problémáinak összehasonlítására vonatkozó kérdésünkre így válaszolt:
– Szórványban teljesen más a helyzet, mint itt, Székelyföldön, ezért nem is lehet a kettőt összehasonlítani. Itt egy szülőnek nem az a gond, hogy magyar iskolába adja a gyermekét, hanem az, hogy melyikbe? Itt nem az a gond, hogy a tizenéves gyermek román társaságba fog járni és asszimilálódik. A szórványban mindennap meg kell küzdeni a magyarságért. Szeben megyében kb. 100 településen hozzávetőleg 11 800 magyar él, pozitívum Medgyes, ahol 18 százalék a magyar lakosság aránya, míg a megyeszékhelyen ez mindössze 2,2 százalék – válaszolta Bendek Zakariás képviselő.

Lázár Emese