Az ének szeretetével egyszerűen, tisztán

19

Az ének, az éneklés szeretete összeköt bennünket – hangzott el a szombaton tartott 29. Domokos Pál Péter Gyermekkórus-találkozón, amelyet ebben az évben a gyergyószentmikló­si Fogarasy Mihály Általános Iskola szervezett. Több mint kétszáz gyergyószéki gyermek éneke csendült fel az eseményen, amely a szervezők elmondása szerint nagyon szép példája a hagyományőrzésnek, és amelyet mindenképp folytatni kell.

A harmincas években szervezték meg először a gyermekkórusok találkozóját Gyergyószéken – az első ilyen alkalmat 1935-ben jegyezték, majd egy évvel később is felcsendültek a gyermekhangok. A nyolcvanas években is volt próbálkozás, majd – Páll Ibolya tanár kezdeményezésére – 1992-ben indult ismét útjára a dalos találkozó, amely azóta töretlenül őrzi Domokos Pál Péter emlékét.
A szombati eseményen hét gyermekkórus vett részt: a borszéki Zimmethausen Iskolaközpont, a gyergyóditrói Sik­lódy Lőrinc Általános Iskola, a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola, a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskola, a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola és a házigazda Fogarasy Mihály Általános Iskola.
A gyermeksereg a szervező iskola épületéből vonult át a rendezvény helyszínéül szolgáló Szent Miklós római katolikus templomba, ahol azonnal dalra fakadtak, több mint kétszáz torokból zengett, hogy „Eljöttünk mind…”
– Ha van beszélt anyanyelv, zenei anyanyelv is van – mutatott rá köszöntőbeszédében Lázár Nóra, a Fogarasy Mihály Általános Iskola aligazgatója, mondván, egyszerűség és tisztaság van a hangokban, a dal, a dalolás szeretete pedig örömmel tölti be a szíveket. Hozzátette, az éneklés hidat képez a gyermekek, a karvezetők, az iskolák, ezáltal pedig a települések között is, ami igazi értéket jelent.
Gyergyószentmiklós alpolgármestere, György István a rendezvény történelmi hátterére világított rá beszédében, kiemelve: fontos, hogy a gyermekeknek tudomásuk legyen a találkozó névadójáról, Domokos Pál Péterről. – Az élete az elmúlt század visszatükröződése – fogalmazott.
Portik-Hegyi Kelemen főes­peres-plébános is szólt a gyermekekhez, majd elkezdődött a dalolás – a borszékiek furulyajátékkal, a többi résztvevő pedig egy világi és egy egyházi énekkel készült az ünnepi eseményre.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.