Avatóünnepség Csehétfalván

51

Közösségi programok szervezésére alkalmas központot avattak tegnap Csehétfalván. A Si­ménfalva községhez tartozó kis település életét nagyban befolyásolhatja az új épület.

Az egyik ház és csűr. Szárnyakat adhat a kis falunak Fotó: Szabó Károly

A Hagyományos Székely Jövő Központ létrejötte Lőrinczi Lajos lelkész-esperes és felesége, Tünde ötlete alapján kezdődött évekkel ezelőtt, az Orbán Balázs Emlék-Szekértúrák szolgáltatták a kiindulópontot. Felvetődött az alapgondolat, hogy jó lenne a korszerű elvárásoknak megfelelő szociális konyhát kialakítani, emellett szálláshelyeket, ahol egyfajta bázis épülhetne erdei iskolák, táborok számára, de emellett arra is gondoltak, hogy konferenciaközpontként is üzemelhetne.
Ezt a gondolatot karolta fel a megyei tanács, a helyiek, a település hódmezővásárhelyi barátai, illetve Magyarország kormánya is, az oroszlánrészt a Miniszterelnökség vállalta. A példa követhető, és követendő lehet a hasonló sorsú és adottságú, kis lakosságszámú településeken is.
Tegnap ünnepélyes keretek közt adták át a Hagyományos Szé­kely Jövő Központot. Az épület egyébként továbbfejleszthető, de mintegy 50 fős konferenciák, csapatépítő tréningek, kulturális programok lebonyolítására már most is alkalmas.
Az avatóünnepségen részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Grezsa István kormánybiztos, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.
Az esemény istentisztelettel kezdődött a helyi unitárius templomban, délben pedig a központ „átvételével” és az avatóünnepséggel folytatódott.
Magyarországról 50 millió forinttal támogatták a központ létrehozását. Ennek jegyében az unitárius egyház három rossz állapotban lévő házat és két csűrt vásárolt fel. Ezek mindegyikének a felújítása még nem történt meg, de a legfőbb célokat már szolgálja a központ.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.