Ausztriai vendégek járták körül Erdélyt

Az ausztriai idegen nyelvű – köztük a magyar – katolikus lelkészségeket irányító országos igazgatóság és személy szerint Vencser László igazgató 2001 óta évente külföldi tanulmányutakat szervez, hogy a hivatal munkatársai, a különböző népcsoportok papjai és hívei megismerjék közelebbről azokat az országokat, ahonnan az Ausztriában élő, más anyanyelvű katolikusok többsége érkezett. Kelet-, Közép- és Dél-Európa valamennyi országát bejárták már. Idén, tizenhetedik alkalommal a Szent László-év keretében útjuk Partiumba és Erdélybe vezetett, ahová – tíz év után – másodszor tértek vissza. A legjelentősebb egyházi intézmények felkeresése, a nagyváradi püspökkel és a gyulafehérvári érsekkel való találkozás és a számos értékes előadás élményekben és ismeretszerzésben gazdag hat napot nyújtott a résztvevők számára.
Az autóbuszon utazó harmincöt személy közül mindössze kilencen jártak már Erdélyben, huszonhatan most lépték át először a magyar–román országhatárt. Közülük 19 osztrák, 10 magyar, 2 horvát, 1 olasz, 1 spanyol, 1 nigériai és 1 indiai nemzetiségű volt. A magyarok csoportját a Linzből érkező Vencser László és Szabó Ernő lelkészek, Fábián László, az egyháztanács tiszteletbeli világi elnöke és hitvestársa, Katalin, valamint a Grácból és Alsó-Ausztriából érkező Molnár Ottó prelátus, gráci magyar lelkész, Sahov Marianna házvezetőnő, Vadon Mária, Gjecajne-Solymos Erzsébet és Berger Mária alkotta. A 17 nő és 18 férfi összetételű csoportban 7 papi és 28 világi személy szerepelt.
Induláskor minden utazó kapott egy gondosan összeállított mappát, benne térképpel, a felkeresendő templomok, intézmények rövid ismertetőjével, így a fontosabb tudnivalókról az érdeklődők ebből a forrásanyagból is tájékozódhattak.
Az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségeket irányító országos igazgatóság képviselete jövő évben Horvátországba tér vissza, addig pedig bizonyára gyakorta elismétli a könyörgést: „Istenünk, te sokféle csodával dicsőítetted meg Szent László királyt. Érdemeiért és közbenjárására add, hogy őrizkedni tudjunk minden rossztól, és vezess a boldog örök életre.”

Varga Gabriella, Kőrösi Csoma Sándor Program

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.