Átcsoportosított napközik Székelyudvarhelyen – Újdonságok az új tanévben

47

Végre beköltözhetett új épületébe a Kipi-Kopi Napközi, elindult a Waldorf óvodai csoport, jobb környezetben fogadhatták a roma kisgyerekeket is a Bud­vár negyedben. Közel 400 elő­készítő osztályos kisgyerek lépett be tegnap első ízben iskolája kapuján.

Indul az új tanév. Változásokkal, kihívásokkal

Rendőrök irányították tegnap délelőtt a városköz­pontban a járműveket és gyalogosokat: a tanévkezdés miatt jelentősen megnövekedett a forgalom. A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint 16 előkészítő osztály és 16 első osztály indul a városban, 392 előkészítős és 378 elsős kezdte meg az iskolát tegnap. A tanintézmények zömén elvégezték a szükséges felújításokat, átalakításokat. Az egyik leglátványosabb átalakításról már beszámoltunk: gyönyörűen felújították a Márton Áron térről nyíló Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium előtti teret. De végre az új épületében kezdhette a tanévet a Kipi-Kopi Napközi Otthon is. A Bethlenfalvi úton található ingatlant másfél éve – a választási kampány hevében – már felavatták, bár még nem volt készen. Az épület mögött még jelenleg is zajlik a térrendezés, de 160 apróság már birtokba vehette az új termeket. Ehhez a napközihez kapcsolható a másik nagy jelentőségű újdonság: itt indult be Székelyudvarhely első Waldorf-módszerű óvodai csoportja. A 23 tagú vegyes csoport a Kipi-Kopi napközi egyik régi épületében, a Termés utcai ingatlanban kapott helyet, egy másik napközis csoporttal osztoznak a területen.
Írtunk már arról is, hogy új helyre kerültek a Budvár Szociális Központban működő roma osztályok, a polgármesteri hivatal az egykori UCECOM-épület bentlakásának felső emeletén alakított ki új termeket, és itt kezdték a tanévet az ötödikesek is. Heteken belül ugyanitt kapnak helyet a Ficánka napközihez tartozó óvodai csoportok, egy helyett kettő indul – az igényeknek és a megnövekedett térnek köszönhetően.
Változás még az is, hogy a tanfelügyelőség jóváhagyásával elindulhat egy előkészítő osztály a Szent Gellért Alapítványnál Székelyudvarhelyen, és egy ötödik osztály az Orbán Alapítványnál. Mindkét civil szervezet a sérült és hátrányos helyzetű gyerekek nevelésével, oktatásával foglalkozik.
Életbe lépett a városvezetés év elején bemutatott átszervezési terve, amely alapján ettől a tanévtől hat napközi otthon működik a városban, alintézményekkel együtt. A változás értelmében elvesztette önálló besorolását a Bethlen Gábor utca 10. szám alatt működő Napsugár napközi, amely ügyintézés szempontjából a Villanytelepi Napközi Otthonhoz került át. A Malom utcai Zsibongó Napközi Otthon égisze alatt működik ezután a Tamási Áron utca 13. szám alatt működő Csicsergő napközi, a szombatfalvi intézmény pedig az Eszterlánc napközi alegysége lett. Az átszervezésnél a földrajzi elhelyezkedést, a gyermeklétszám várható változásait és a hosszú távú fenntarthatóságot vette figyelembe a városvezetés.
Tanévkezdésre felkészült a városi könyvtár is: ettől a héttől már az iskolai időszakban megszokott programmal működik az intézmény, hétfőtől péntekig 7.30–19.00 óra között, míg szombaton 9.00–13.00 óra között fogadja az olvasókat.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.