Átalakult a megyei kórház szervezeti struktúrája

Másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg a vezetőségben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezeti struktúrájának átalakítása. A változtatásokat az intézmény kettes fokozatú, regionális jelentőségű kórházzá való besorolásának elérése érdekében indították el. Az azóta eltelt időben új osztályok és részlegek alakultak és alakulnak ezután is, ahogy a járóbeteg-rendelői és ügyeleti szolgáltatások köre is bővült, illetve bővülni fog.

A mentőállomás hajdani székháza a Kossuth utcában. Rendelőket költöztetnének bele

Az átszervezésekről dr. Kon­rád Judit, a megyei kór­ház orvosigazgatója szá­molt be a Hargita Népének. Az igazgató tavaly év eleji érkezése óta rengeteg munkát fektetett abba, hogy a kórházat érintő fejlesztések elinduljanak: számtalan bukaresti látogatás, az Egészségügyi Minisztériumban folytatott tárgyalások, valamint szakbizottságok csíkszeredai látogatása vezetett idáig.
– Felmértük, hogy mi nem működött megfelelően egy megyei sürgősségi kórházban elvártakhoz viszonyítva. A minisztérium nem titkolt és mindannyiunk által ismert szándéka az, hogy a betegek ellátását minél inkább a járóbeteg-rendelők, valamint a napi beutalás szintjén oldjuk meg. Kórházi bennfekvésre csak azok kerüljenek, akiknek tényleg szüksége van erre, olyanok, akiket a járóbeteg-rendelőben nem tudnak megfelelően kivizsgálni – tájékoztatott az okokról a kórház orvosigazgatója.
Mint mondta, a kórházak esetében a kettes kategória elérésének egyik feltétele, hogy folyamatos, 24 órás orvosi szolgáltatást kell nyújtaniuk az összes szakágban járóbeteg-rendelés vagy napos bennfekvés, illetve orvosi ügyelet által.
Az új struktúrában endokrino­lógiai, tüdőgyógyászati, mell­kas­sebészeti, szájsebészeti, idegsebészeti, nefrológiai, hematológiai, aller­gológiai és immunológiai járóbeteg-rendelői szolgáltatás vált elérhetővé.
– Ezeknek a működését a minisztérium úgy hagyta jóvá, hogy az új szakok a már meglévő rendelőkben délutáni programban, illetve felváltva működnek az eddigiekkel. A helyszűke miatt szeretnénk ugyanakkor a volt rendelőintézet épületében új kabineteket nyitni. Ebben az épületben idővel diagnosztizáló központot is létrehoznánk, ahol a beteget minden tekintetben meg lehet vizsgálni – tette hozzá Konrád Judit.

Onkológiai osztály létesül
Új szakok és részlegek is megjelentek a kórház kínálatában: nem volt eddig endokrinológia részleg, ez most elindult 10 ággyal, a diabetológiai részlegből választották le.
Nagy megvalósítás továbbá, hogy az onkológia részlegből osztály lett. Ennek megfelelően új orvos érkezik hamarosan az osztályra. Az onkológián a legnagyobb a betegforgalom, ezért kiegészítették azt öt további ággyal, így 25 ágyas osztályként működik a továbbiakban.
Az ideggyógyászaton külön részleg létesült, ahol az akut neurológiai megbetegedésekre koncentrálnak. Itt a súlyosabb állapotban lévő betegeket nagyobb odafigyeléssel kezelik. Októbertől indult be továbbá az ideggyógyászati ügyelet, amely nagy előrelépés az osztály tevékenységében. Három szakorvos dolgozik ott, akiknek nagyon sok a munkája, de az ügyeleti vonal is elindulhatott, amely így más osztályokat is nagymértékben mentesít a teher alól, főként a sürgősségi ellátást. A sürgősségi eseteket ugyanis mindig meg kell vizsgálnia egy neurológusnak is. Mostantól tehát folyamatosan lesz neurológus a kórházban.
Az újszülött osztályon intenzív terápiás részleg jött létre, amely Konrád Judit elmondása szerint a kettes kórházi kategória egyik alapfeltétele. A koraszülötteket ellátó részleg továbbra is működik, emellett létesült tehát az intenzív terápiás újszülött részleg.
A sebészeten belül megalakult továbbá a mellkassebészeti részleg két ággyal, különvált a sebészettől és létrehozták az idegsebészeti részleget 12 ággyal. Az ortopédián külön artroszkópiás részleg létesült öt ággyal, ahová még idén megérkezik az új artroszkóp, ezáltal az ortopédiai beavatkozások magasabb szinten történhetnek meg.
Lényeges változás továbbá, hogy a megyei kórházhoz tartozó szentegyházi központban átcsoportosították az ágyakat, mostantól tíz ágyban palliatív kezelést végeznek, azokon a betegeken, akik végső stádiumban vannak, és gondozásukat csak kórházi körülmények között lehet ellátni. Ez nagy igényt elégít ki – mondta Konrád Judit.

Mentálhigiénés központ létesülhet a régi mentőszolgálatnál
Az új kórházi struktúra egyik legfontosabb újdonsága, hogy az egészségügyi intézmény engedélyt kapott mentálhigiénés központ megalakítására. A központban gyermekek és felnőttek számára egyaránt lenne szolgáltatás. Az ott zajló munka nagy terhet venne le az elmegyógyászati osztály dolgozóinak a válláról is.
– Azon betegek számára, akik pszichiátriai kezelésre szorultak, és gyógyultan vagy lábadozóként hagyták el a kórházat, nagyon fontos, hogy ne csak akkor térjenek vissza a járóbeteg-rendelőbe vagy a kórházba, amikor már újra súlyos az állapotuk, és csak a gyógyszeres kezelés segíthet rajuk. A mentálhigiénés központok arra hivatottak, hogy ezek a betegek rendszeresen eljárhatnak oda: orvos látja őket, pszichológus foglalkozik velük, terápiás csoportokban vehetnek részt. Ennek köszönhetően az állapotuk romlását is rögtön észre lehet venni. Ugyanakkor a hozzátartozókkal is szorosabb kapcsolatot lehet kialakítani. Ha a betegek hozzászoknak, hogy ide eljárjanak, az nagy segítség lesz a szakembereknek és hozzátartozóknak is. A gyermekrészleg egyébként a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központtal együttműködve jön létre – részletezte az orvosigazgató.
Hozzáfűzte, nagy fejtörést jelentett a megfelelő helyiség kiválasztása, végül a mentőállomás régi, Kossuth utcában található épületére esett a választásuk, mert szerintük az minden szempontból megfelelne az elvárásoknak. Konrád Judit jelezte, még nem teljesen biztos abban, hogy a rendelkezésükre bocsátják azt az épületet, de nagyon reménykednek benne.

Márk Boglárka