Átadták a felújított integrált járóbeteg-rendelőt

119

Milliókat költöttek az elmúlt évben és idén is a Székelyudvarhelyi Városi Kórház modernizálására. Az eredményeket Lukács Antal, az egészségügyi intézmény menedzsere summázta és értékelte az integrált járóbeteg-rendelő ünnepélyes átadóján, hétfőn.

Kívül, belül megújult a város egészségügyi intézménye. Új távlatok Fotó: Lázár Emese

Hétfő délután az idén teljesen felújított járóbeteg-szakrendelő – közismertebb, de már nem használatos nevén: poliklinika – épületébe invitálta a sajtó képviselőit, a szakorvosokat, Gálfi Árpád polgármestert és Orbán Árpád alpolgármestert Lukács Antal menedzser. A rendhagyó avató jó lehetőség volt arra, hogy a menedzser részletesen ismertesse: milyen, az ott dolgozó szakorvosok, személyzet munkáját, a betegellátás minőségét látványosan javító beruházások történtek az elmúlt években az udvarhelyi egészségügyi intézményben. Ugyanakkor alkalmat kínált arra is, hogy ismételten felkérje a város vezetését: a tervezett fejlesztések lajstromáról a városi kórházat se felejtsék ki, illetve ne csak szóban valósuljon meg a másfél évvel ezelőtti kampányban megígért szorosabb együttműködés, és javuljon a városvezetés és a városi kórház vezetősége közötti kommunikáció.

Milliókat költöttek az „egészségére”
2016-ban több jelentős beruházás is volt a kórházban – emlékeztetett bevezetőjében Lukács. Egymillió lejből teljesen felújították a szülészet és nőgyógyászat műtőjét, szülőszobákat, vajúdót, 360 ezer lejt fordítottak az ideggyógyászat korszerűsítésére, 4 millió lejből az urológiát, sebészetet és ortopédiát kiszolgáló műtőkomplexumot alakították ki, létrehozták a transzfúziós egységet, korszerűsítették a kardiológiát, a klinikai labort, a fertőző osztályt, a bőrgyógyászatot, és rendbe tették a kórbonctan épületét is.
A tavalyihoz viszonyítva „csendesebb, ám eredményes évként” jellemezte az ideit, de örvendetesnek nevezte, hogy kormánypénzek hiányában is sikerült folytatni az intézmény korszerűsítését.
Ebben az évben a belgyógyászaton, a sebészeten, a fül-orr-gége-szájsebészeti, a gasztroenterológiai osztályon, a pszichiátrián újítottak, illetve 111 ezer lejből tették rendbe a sürgősséget, amelynek felszereltsége hamarosan egy új defibrilláló készülékkel és CT-vel is gyarapodik – tájékoztatott a menedzser.
A leglátványosabb a saját költségvetésből finanszírozott, 2,2 millió lej értékű, egy éven át tartó munkálat eredménye: a kórház integrált járóbeteg-rendelője kívül, belül, az alagsortól a tetőig „meggyógyult”. Lemeszelték a falakat, hőszigeteltekre cserélték az ajtókat, ablakokat, kicserélték a berendezést, felújították a szakrendelőket.
1,5 millió lejt költöttek eszközvásárlásra, többek között 600 ezer lejből vásároltak új röntgengépet, és a kórház udvarának a leaszfaltozására és új kerítésre is futotta – sorolta az idei „termést” Lukács Antal. Hozzáfűzte: öregedő, hegyeket, völgyeket megjárt vándornak érzi magát, s bár menedzsersége évei alatt sok kisebb-nagyobb akadályt legyőzött, úgy érzi, még mindig nem jutott fel a „legmagasabb sziklára, ahonnan belátható lesz az a táj, amit ezelőtt 10 évvel megálmodott”, de megvan ehhez a kellő akarata, így bízik abban, hogy megfelelő segítséggel a következő években ez sikerülni fog.

A párbeszéd is legyen nívós
A tájékoztatón jelen levő Gálfi Árpád polgármester és Orbán Árpád alpolgármester értékelte az erőfeszítést és gratulált a megvalósításokhoz. Az alpolgármester úgy vélekedett, a város büszke lehet arra, hogy a kórház „emberileg és szakmailag” is kifogástalan. A városvezető arról biztosította a jelenlevőket, hogy a kampányban tett ígérete, miszerint a jelen városvezetésnek szívügye és nem mostohagyermeke lesz a városi kórház, nem csak puszta szó marad.
– Ez az épület, ami 1978-ban még nem állt, amikor a pályámat kezdtem, most egyszerűen csodás – méltatta az eredményt dr. Szentannai Dénes, a fül-orr-gége osztály főorvosa.
– Igazgatóként megtapasztaltam, mit jelent és milyen nehéz pénzt szerezni. Azt gondolom, ha úgy tekintünk a kórházra, mint a város egyik közintézményére, akkor elmondhatjuk, messzemenően a legdinamikusabban fejlődő intézményről van szó, akár az alkalmazottak számát, akár a beruházásokat nézzük – fogalmazott dr. Fehér István, aki szerint ez is lehet egy alapos indok arra, hogy a menedzsment és a városvezetés közötti párbeszéd silány színvonalát legalább „követségi szintre emeljék”.
A Városi Kórház medikális igazgatója, dr. Lőrinczi Csaba úgy vélekedett: neki és kollégáinak is sokkal kellemesebb a jelenlegi kulturált, szép környezetben és megfelelő feltételek biztosítása mellett gyógyítani a betegeket, ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy a szakma követelményeinek minden szempontból megfelelő integrált járóbeteg-rendelő egy tényleges, további fejlesztésekre fordítható jövedelmi forrást is jelent az egészségügyi intézménynek.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.