Akár 32 millió euró lehívásában reménykedhet Csíkszereda

A Planificatio Kft.-t bízta meg a csíkszeredai polgármesteri hivatal, hogy elkészítse a város integrált városfejlesztési stratégiáját és fenntartható mobilitási tervét – jelentette be tegnap sajtótájékoztató keretében Antal Attila. Az alpolgármester rámutatott, a megyeközpont a következő időszakban igen jelentős pénzösszeget hívhat le a 2014/2020-as uniós ciklus operatív programjában, ennek viszont alapfeltétele a stratégia, illetve mobilitási terv elkészítése.

25 ezer euróba kerül a városfejlesztési stratégia és a mobilitási terv. De busásan megtérülhet
25 ezer euróba kerül a városfejlesztési stratégia és a mobilitási terv, de busásan megtérülhet. 

Csíkszereda az előző uniós pályázati ciklusban is jelentős összeget hívott le, és ennek a nyoma szembetűnő, elég, ha csak a város köztereinek jelenlegi állapotát tekintjük. Láthatjuk ugyanakkor azt is, hogy mennyire elmaradnak a fejlődésben azok a székelyföldi városok, ahol az önkormányzat nem tudta érdemben kihasználni ezeket az uniós alapokat – jelentette ki Antal Attila a tegnapi sajtótájékoztatón. A városvezetéssel megbízott alpolgármester szerint éppen ezért fontos, hogy a városvezetés a megfelelő módon felkészüljön a következő ciklusban előirányozott uniós pénzek lehívására, amikor is a hivatal uniós projektekért felelős munkatársa szerint több mint 31 millió euróra pályázhat a megyeközpont.

– A 2014/2020-as pályázati ciklusban is folytatni szeretnénk a tömbházak hőszigetelését, az ehhez szükséges dokumentációt már jóváhagyta az önkormányzat – tette hozzá Dósa Eszter, az uniós projektek koordinátora.
A pályázáshoz szükség városfejlesztési stratégia és mobilitási terv kidolgozásához a polgármesteri hivatal külső szakértőként a Planificatio gazdasági társaságot bízta meg.
– Az épületenergetika-fejlesztésen kívül a stratégia kidolgozásában fontos szempont, hogy melyek azok a területek, amelyeket támogat az uniós operatív program, mint oktatásképzés, a közterületek fejlesztése, a közlekedés és személyszállítás, a műemlékvédelem és a szegénység elleni küzdelem. Értelemszerűen ezekre koncentrál a stratégia is – részletezte Csák László. A Planificatio Kft. vezetője szerint a városfejlesztési stratégia kidolgozásában a cég figyelembe veszi a különböző társadalmi csoportok véleményét: egyeztetést tartottak már a témában a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetével, ma találkoznak a Csíki Anyák, illetve a hét további felében a Csíki Vállalkozók Egyesületének képviselőivel is.
– Az ütemterv a következő: februárban megtartjuk a konzultációsorozatot, kérdőíves felmérést készítünk a lakosság körében, és forgalomszámlálást is tartunk a megyeközpontban, márciusban megírjuk a stratégiát, áprilisban bemutatjuk, és szeretnénk, ha még a választások előtt, a májusi önkormányzati tanácsülésen sor kerülhetne a megvitatására. Hogy mi az, amire finanszírozási támogatást szerez a város, az majd 2018-ban derül ki – mondta Csák.
Az integrált városfejlesztési stratégia és fenntartható mobilitási terv kidolgozása 25 627 euróba – mintegy 116 ezer lejbe – kerül.

Pál Bíborka