Ahol a nyugdíjasok szórakozhatnak

54

Újra megnyitotta kapuit Csíkszeredában a Riehen Egyesület által működtetett Providentia Idősek Klubja, amely a városban egyedüliként nyújt kikapcsolódási lehetőséget a nyugdíjasok számára. Györgyicze Attila szociális munkás, programvezető elmondta, hogy a központban az időskori leépülést igyekeznek késleltetni, olyan közeget biztosítanak, amelyben jól érzik magukat az elhanyagolt nyugdíjasok is.

Kézműves-foglalkozás időseknek. Fiatalon tart

Szeptember 11-től folytatódik a Reményt az időskornak elnevezésű projekt, amely sokak számára az egyetlen kapaszkodót jelenti, hiszen nem sok lehetőség van Csíkszeredában a nyugdíjasok számára. Ezt a tényt, Györgyicze Attila is megerősítette, aki úgy fogalmazott, hogy sokan igényelnék az idősek otthonának működtetését a városban, viszont a központnak erre sem anyagi kerete, sem személyzete nincs.
– Gyakran szembesültem azzal, hogy teljesen idegenek keresnek meg, és kérdőre vonnak az idősek otthonának kérdése miatt. Nagy igény lenne rá, viszont lehetőség nincs – mondta, és hozzátette, hogy jelenleg 45 személy vesz részt a Providentia idős emberek számára indított programjában, viszont bármikor lehet jelentkezni, hiszen a közösség befogadó, és nagyon hálás.
Megtudtuk, hogy a központban két csoportra osztották az időseket, és naponta átlag 19 személy vesz részt az aktuális programokon. A különböző terápiák, torna mellett ünnepélyek és bálok is helyet kapnak programban, minden esetben tematikus foglalkozások zajlanak.
– A központ célja a magányosan élő idős emberek felkarolása, akik megoldást keresnek egyedüllétük leküzdésére. Az itt zajló tevékenységek, programok is azt a célt szolgálják, hogy késleltessék az időskori leépülést, biztosítsák a valahová tartozás érzését, és hogy az időseknek kapaszkodót nyújtsanak a mindennapokban – ecsetelte a programvezető, aki azt is kiemelte, hogy a központban lévő idősek többsége özvegy, magányos ember, de akadnak olyanok is, akiknek a gyerekei külföldön élnek.
Viszont az sem elhanyagolható, hogy a családjukkal együtt élő nyugdíjasok is jelen vannak a klubban, hiszen az otthon ülés helyett sokan választják az aktív kikapcsolódást. Az Idősek Központjának prioritása az olyan programok szervezése, amelyek a fizikai és pszichikai állapotot is javítják, ezért különböző terápiákat biztosítanak a tagoknak.
– A napi torna mellett társasjátékok, egyéni beszélgetések, különböző agytornák, rejtvényfejtés, barkácsolás és memóriajátékok is helyet kapnak, emellett az érzelmi gondoskodásra és a lelki támasz biztosítására is figyelünk – mondta Györgyicze Attila.
A központban lévő idősek 86 százaléka elégedett a programmal, de vannak, akik a kirándulások problematikusságát nehezményezik, ugyanis nem mindig tudják megoldani az utazás és az egyes helyszínekre a belépők megvásárlásának anyagi terhét. Viszont az is kiderült, hogy a programok résztvevői oázisnak tekintik az Idősek Klubját, ebben a közegben érezhetik, hogy tartoznak valahová.
Györgyicze Attilától megtudtuk, hétköznaponként várják az időseket, általában reggel 8.30-tól délután 3.30-ig tartanak a foglalkozások. És mivel csak a város között tudják biztosítani a központba való szállítást, így jelenleg csak helyiek vesznek részt a programban, viszont bárkit szívesen látnak, aki meg tudja oldani magának az utazást.
A Providentia Idősek Központja várja azokat a 65 év fölötti, fizikailag és mentálisan is önálló személyeket, akik kikapcsolódásra és hasznos időtöltésre vágynak. A program fő támogatója Riehen, Csíkszereda testvérvárosa, valamint Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.