Adományokat gyűjtenek

62

Szívesen fogad képzőművészek által felajánlott alkotásokat a Mozgássérültek Hargita Megyei Szervezete: a műveket a csíki vállalkozók Katalin-bálján kívánják aukcióra bocsátani, vagy hálájuk jeléül a nagyobb összeget felajánlónak adják. Céljuk: ezzel is hozzájárulni az épülőfélben lévő foglalkoztató központ tető alá kerüléséhez.

Nem szoktunk mi koldulni, eddig mindent a saját munkánk eredményeként sikerült megvalósítanunk, de a mostani építkezés meghaladta a mi erőnket, így a közösség támogatására számítunk – indokolta Fikó Csaba, a szervezet tiszteletbeli elnöke azt, hogy miért fordultak a közvéleményhez.
Emlékeztetett, hogy a Mozgássérültek Hargita Megyei Szervezete áprilisban vágott bele nagyszabású terve megvalósításába: elkezdték új székházuk építését Csíkszeredában, a Hunyadi János utcában. Az 1640 négyzetméter hasznos felületű épületben gyertyaöntő műhely, textilműhely, ergoterápiás műhely, fogyatékosok számára foglalkoztató, valamint tíz lakás kapna helyet.
– Az épület elkészítésének költségeit 500 000 euróra becsülték a szakemberek – mondta Fikó Csaba –, ebből kiesik az önkéntesek által végzett munka, valamint az adományként kapott építőanyagok és más termékek értéke.
A munkának 100 000 euróval vágtak neki, menet közben összegyűlt még 30 000, ebből sikerült felépíteni az épület földszintjét és emeletét. Egy építőanyag-kereskedő cég mintegy 23 000 euró értékű építőanyagot adott hitelben az egyesületnek.
– Ezt az összeget szeretnénk mielőbb törleszteni és az épületet befedni – sorolta legsürgősebb teendőit Fikó Csaba.
A szervezet tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az építkezés elkezdése óta minden segítségkérő felhívásukat jól fogadta a közösség, számos önkéntes jelentkezett munkára, sokan adományoztak kisebb-nagyobb pénzösszegeket.
– Minap is megállított az utcán két idős nő és 50-50 lejt adtak az építkezés javára – számol be Fikó Csaba a megrendítő szolidaritási gesztusról.
Szekeres Adorján kezdeményezte, hogy forduljanak a képzőművészekhez is, hogy alkotásaikkal támogassák az építkezést.
– A néhai Nagy Ödön festőművész dobta volt fel az ötletet, mondván, hogy számtalan alkalommal ajánlott fel munkát jótékonysági célokra – mondja a kezdeményező. – Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy forduljunk a művésztársadalomhoz.
Fikó Csaba elmondta, hogy az építkezés javára is gyűjtenek a csíki vállalkozók közelgő jótékonysági báljukon, ez alkalommal szeretnék aukcióra bocsátani a felajánlott munkákat, illetve köszönetképpen megajándékozni a nagyobb összeget felajánló adományozókat. Megjegyezte, hogy minden szponzorálási szerződésnek – bármekkora összegről is szóljon – nagyon örülnek, ugyanis közelebb viszi a szervezetet ahhoz, hogy megvalósítsa a mintegy 75 mozgáskorlátozott társuk foglalkoztatását biztosító épület elkészüléséhez.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.