Adóemelésre, költségcsökkentésre számíthat Csíkszereda

52

A kormány eltökélt abban, hogy egymilliárd eurót elvon az ön kormányzatok beruházási tartalékaiból – közölte Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, kiegészítve a tegnap reggeli sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint a megyeszékhely esetében 15 millió lejes nagyságrendű bevételkiesést kell korrigálniuk. Ezt csakis költségcsökkentéssel és adóemeléssel érhetik el.

Ráduly Róbert Kálmán a költségvetési bevételek csökkenésétől tart Fotó: László F. Csaba

Ha a kormány elfogadja az adóügyi reformot, akkor nem az a kérdés, hogy lesz-e adóemelés vagy sem, hanem az, hogy milyen mértékű – válaszolta kérdésünkre Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere tegnap reggel, amikor sajtótájékoztatón részletezte, hogy mit jelent az adótörvénykönyv módosítása Csíkszereda esetében.
Mint kifejtette, a reform – szerinte „ravasz módon” – elhallgatta, hogy a helyi önkormányzatok mekkorát veszítenek az intézkedéssel. A személyi jövedelemadó csökkentésével ugyanis hozzávetőleg 15 millió lejtől esik el Csíkszereda, de hozzá hasonlóan valamennyi önkormányzatot érzékenyen érint, ha a kormány elfogadja az erről szóló sürgősségi rendeletet.

Nem számíthatnak kompenzációra
– Csíkszereda költségvetése 115 millió lej, ebből 10 millió lejt fordíthatunk fejlesztésekre. Ha 15-öt elvesznek tőlünk, fejlesztési oldalon máris mínusz 5 milliónál tartunk. Ha ez bekövetkezik, és nem lesz teljes kompenzáció, akkor a költségvetési egyensúlyt helyre kell állítanunk – fejtette ki a polgármester.
A megyei jogú városok polgármestereinek hétfői tanácskozására ellátogatott Mihai Tudose kormányfő is, aki „valamiféle kompenzációra” ígéretet tett ugyan – mondta Ráduly –, és ez várhatóan a helyben maradó adók mértékének emeléséből adódhat. A személyi jövedelemadó ugyanis háromfelé oszlik: egy része a helyi önkormányzatnál marad, másik része a megyei önkormányzathoz vándorol, a harmadik része pedig a megyei visszaosztás alapjába, a szegényebb helyi önkormányzatok felzárkóztatása céljából. A helyiek a jövedelemadóból befolyt összeg 41,75 százalékát tarthatják meg saját bevételként, a miniszterelnök pedig tegnap kompenzációként annyit ígért, hogy 43 százalékra emelik ezt az arányt.

Forrást vesznek el, és feladatot nem
Ráduly Róbert Kálmán felettébb aggasztónak tartja a kormány törekvéseit, mint mondja, ez durvább beavatkozás, mint korábban a közalkalmazottak bérének 25 százalékkal való megrövidítése. Akkor ugyanis az alkalmazottaktól vettek el pénzt, de a forrás megmaradt az önkormányzatoknál, most viszont a forrást nyirbálják meg, és közben feladatot nem vesznek el.
– Nagy űrt hagy a város költségvetésében, így aztán az a törekvés, amely az elmúlt hetekben a finanszírozás hatékonyabbá tétele jegyében elindult a kultúrintézmények körül, nemcsak ott, hanem a város teljes holdudvarában megtörténik majd. A kiadási oldal mérséklésével igyekszik a város ellensúlyozni a bevételkiesést, és komolyan el kell gondolkodnunk az adók növelésén is – részletezte Ráduly. – Az adóreform nagy vesztesei a helyi önkormányzatok, más szóval a helyi közösségek. Ha kényszerpályára állítanak bennünket, csak a költségcsökkentés és az adóemelés irányába mozdulhatunk el. Ez esetben ugyanis nem néhány 10 ezer lejről van szó, hanem milliókról. A városháza alkalmazottainak nem kellene mindezt megérezniük, úgy alakítjuk az együtthatókat, hogy a bérek ne változzanak – mondta a polgármester.
Esetleges létszámleépítésre vo­natkozó kérdésünkre elmondta: amíg nem tudják pontosan, hogy mekkora összeget kell megspórolniuk magukon, addig erre nincs konkrét válasz, de a pakliban benne lehet ez a lépés is.
A polgármestert az esti órákban fejleményekről kérdeztük, a megyei jogú városok egyesületének küldöttsége ugyanis tegnap is tárgyalt a miniszterelnökkel. Mint Ráduly fogalmazott: ma pontosan kiderül, hogy mire kell felkészülniük, mert „a kormány eltökélt maradt abban, hogy egymilliárd eurót elvon az önkormányzatok beruházási tartalékaiból és 2018-ban ebből fedezi a nyugdíjakat”. Az adótörvénykönyv módosításáról ma szavaz a kormány, a tervek szerint a sürgősségi kormányrendelettel diktált változások január 1-től lesznek hatályosak.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.