Azoknak lesz vizük és csatornájuk, akik tényleg akarják

31

Elkezdődhet a Harvíz következő nagyberuházása, amely a nemrég lezárult első közműhálózat-fejlesztési projekthez hasonlóan körülbelül 200 millió lej értékű munkálatokat foglal magában – tájékoztatták a sajtót tegnap délelőtt. A POS2-ként is ismert ivóvíz- és szennyvízhálózat épí­tését célzó projekt második lép­csőjéhez az előző ciklusban tapasztalt hibák szem előtt tartásával fognak hozzá.

Sajtótájékoztató a városházán. Újabb nagyberuházásra készül a regionális szolgáltató

A Harvíz Rt. térségi szolgáltató pályázik a közművesítésből eddig kimaradt Hargita megyei települések, valamint Csíkszereda egyes városrészeinek ivóvíz- és szennyvízrendszerébe való csatlakozásáról. A Regionális Operatív Program környezetvédelmi tengelyéből finanszírozott Hargita megye víz- és szennyvízrendszerei bővítése és felújítása óriásprojekt első része lezárult, jöhet a második.

Minél többen használják, annál jobban működik
A 200 millió lej értékű beruházás az utóbbi évek egyik legnagyobbja volt Hargita megyében. Ahogy Ráduly Róbert Kálmán polgármester, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke fogalmazott: az összeg a megyeszékhely kétévi költségvetésének, illetve négyéves saját bevételének felel meg.
Az első nagyberuházás eredményeként megújult a Harvíz Rt. központi laboratóriuma, távfelügyelő és térinformatikai rendszert építettek ki, továbbá a munkájukhoz szükséges gépekkel, járművekkel bővült gépparkjuk. A munkálatok során teljesen kicserélték a Csíkszereda és Csíkszépvíz közötti fővezetéket, 5 fertőtlenítő-klórozó állomást, 11 új víztározót hoztak létre. Bővítették és javították a szépvízi, szentegyházi, domokosi vízműveket. A szennyvízrendszer fejlesztésének köszönhetően elkészült a felcsíki és a szentegyházi szennyvíztisztító, 40 szivattyúállomás és 108 kilométer szennyvízgyűjtő fővezeték.
A projekt megvalósítása érdekében még 2015-ben a Román Kereskedelmi Banktól felvett 9 millió lejes hitelt idén júliusban teljes mértékben törlesztette a Harvíz Rt.
– Romániában 43 szolgáltató végzett hasonló nagyberuházásokat, és örömmel mondhatjuk, hogy mostanra csupán hat szereplőnek sikerült a hiteleit törlesztenie, ezek közül az egyik a Harvíz. Az is fontos információ, hogy az általunk kialakított rendszer az egyetlen az országban, amelyhez több községi, mint városi lakos csatlakozhat – nyilatkozta Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója.
Fülöp Árpád Zoltán, a csíkszeredai városi önkormányzati testület gazdasági bizottságának elnöke kifejtette továbbá, hogy a lezárult projekt teljes sikeréhez most a községvezetőkre van szükség. Környezettudatossági és gazdasági megfontolásból is az lenne a kézenfekvő, ha minél többen csatlakoznának az új rendszerre. Jó példaként hozta fel a zsögödieket, akik felhívást kaptak a városházától, hogy csatlakozzanak a hálózatra, és sokan meg is tették. Fülöp szerint a községek önkormányzatainak is hasonló módon kellene eljárniuk.
Mint mondták, az új vízhálózathoz az érintettek 24,61 százaléka, míg a csatornarendszerhez 8,91 százaléka csatlakozott. Csíkszeredában ez az arány 48, illetve 20 százalék.

A valós igényeket tartották szem előtt
– Tanultunk az elmúlt időszak tapasztalataiból. Én rég mondogatom a polgármester kollégáknak, hogy víz-csatornaprojekttel egyszer lehet csak választást nyerni. Úgy szerettük volna – és sikerült is szemléletváltást elérni –, hogy ne politikai program legyen az ivóvíz-szennyvízhálózat építése, hanem ott létesítsünk ilyen rendszereket, ahol ezt a helyi lakók igénylik, mégpedig nem szavazással, hanem adott összeget kellett befizetniük: 200 lejt a víz és 300 lejt a szennyvíz bekötésére – fejtette ki az új projekttel kapcsolatban Ráduly.
Ennek érdekében lakossági fórumokat tartottak az első projektből kimaradt településeken, így derült ki, hogy hol van valós igény a fejlesztésekre. Csíkszeredában Szécseny, az Erdőalja és Csiba városrészekben viszonyultak pozitívan a lakók a felhíváshoz, és gyűjtöttek össze 255 ezer lejt, így 500 ivóvízre és 518 szennyvíz elvezetésére vonatkozó igénylésnek tesz eleget a Harvíz a jövőben. A legnagyobb nyitottság Csíkszentgyörgyön volt, 802 ivóvizes és 857 szennyvizes igénylést írtak alá, 317 ezer lej gyűlt előzetesen össze. A csíkszentsimoniak csak a csatornahálózatra csatlakoznának 477 portával, 142 ezer lejt gyűjtöttek. Egyetlen udvarhelyszéki település, Zetelaka lesz ebben a projektben, ott 134 ivóvíz- és 34 csatornaigénylés volt. A projekt részese lesz továbbá Csíkszentmárton, Csíkszentlélek, Csíkszentdomokos és Kászonaltíz.
A felsorolt településeken összesen 1,13 millió lej gyűlt össze. A Harvíz munkatársai hangsúlyozták, hogy a lakók a saját telkükön való bekötésre fizettek tulajdonképpen előleget, lehetséges, hogy lesz olyan háztartás, ahol ennél kevesebbe kerül majd a munkálat, így ők vissza is kaphatnak bizonyos összegeket. Az új beruházás összértéke várhatóan megközelíti a 200 millió lejt.
Az óriásprojekttel kapcsolatban még sok minden a levegőben lóg: a nyertes bukaresti konzulens céggel nem tudtak még szerződést kötni, mert két másik konkurens vállalkozó óvást nyújtott be a Harvíz döntése ellen. Bogáti Csaba tájékoztatott, hogy még folyamatban van az óvások elbírálása.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.